Kempenkamp 2004 dag 2

Zondag 25/7/2004

Een zoektocht door de Jungle…

Schaken: Brillie ontsnapt
Deze ochtend stond het eerste schaakspel op het pogramma. Ook nu hadden de Smurfen weer een heel originaal spel bedacht.

Verhaal bij het spel
Knutselsmurf is samen met potige bezig een brug te bouwen over de rivier zodat zij kunnen ontsnappen uit de jungle. Om er echter voor te kunnen zorgen dat de brug stevig genoeg is moet er nog een touw gebruikt worden. Ze hebben Brillie de jungle ingestuurd om een touw te zoeken. Dat touw vond hij toen hij door inboorlingen gevangen genomen werd. Hij wist te ontsnappen door de inboorlingen in slaap te vervelen met zijn verhalen over Grote Smurf. Hij moet echter wel opschieten want als hij niet snel genoeg is vangen de inboorlingen hem opnieuw…

De route die Brillie moest lopen werd weergegeven op een schaakbord. Door nu met je groepje zoveel mogelijk lopers te slaan kon je Brillie heel snel naar de overkant helpen. Ook overwinningen hielpen hierbij. Je moest wel goed op blijven letten: werd er een paard van je geslagen, dan moest Brillie een stapje terug doen.

De kinderen van JC verdwaald kwamen langzaam op gang, maar wisten uiteindelijk dit spel toch het beste te spelen. Zij wonnen dus ook alle drie de ronden. De Blauwe Bosapen hadden minder geluk. Alle ronden hebben ze de kans gehad het spel te winnen, maar telkens waren de tegenstanders net te snel…

 

Eindstand Brillie ontsnapt

JC Verdwaald        10
De Apen van de Jungle    9
De Jungelaars        8
De Survivors        7
De Ontdekkingsreizigers   6
De Avonturiers       6
De Regenbroeders      6
De Blauwe Bosapen      4

Schatzoeken
Omdat het weer vandaag erg tegenzat moest er wat geïmproviseerd worden bij het middagspel. Door de regen konden de buitenonderdelen, allerlei actiespellen, niet doorgaan. Gelukkig waren er nog voldoende andere onderdelen in het spel, zodat we toch enthousiast aan de slag konden.

Bij het op zoek gaan naar de schat kregen alle groepen een schatkaart. In een van de velden, welke wist je niet, lag een schat verborgen. Maar om daar te komen, moest je een route door de andere vakjes volgen en daar lagen natuurlijk allerlei hindernissen op je te wachten.

Gelukkig kon je wat hulp krijgen. Voorafgaand aan het spel kon je een cryptisch hulpmiddel uitkiezen, wat misschien tijdens het spel je wat hulp kon opleveren. Maar daarover later meer. En er was ook bij elke groep een smurf aanwezig die je graag van de regen in de drup hielp.

 

De spellen die in de vakjes lagen waren zeer divers. Zo waren er een heleboel puzzels. De moeilijkste was wel deze:

Er zijn andere schatzoekers ook op zoek naar de schat. En hele gemene schatzoekers. Jullie komen vier andere schatzoekers tegen. Samen vinden jullie een schat van 100 smeurfo’s. Die schat moet natuurlijk verdeeld worden. Maar gewoon eerlijk delen, daar houden ze niet van. Nee, het werkt een beetje anders. Deze schatgravers zijn een beetje bloeddorstig. Om de beurt moet iedereen een voorstel doen. Als de meerderheid het er mee eens is, dan wordt het voorstel aangenomen. Als het voorstel niet wordt aangenomen, dan wordt degene die het voorgesteld heeft vermoord! Daarna gaan de anderen verder met het volgende voorstel. Vooraf wordt de volgorde bedacht waarin iedereen een voorstel moet doen. Er is geloot en jullie zijn nummer 5 en mogen het eerste voorstel doen! Wat wordt het? Hou er rekening mee dat de andere schatgravers heel slim zijn, erg graag veel geld willen hebben en vreselijk bloeddorstig zijn!

 

Er is 100 smeurfo. Je moet een voorstel doen om dat te verdelen onder de vijf schatgravers. Je moet er voor zorgen dat de meerderheid voor je voorstel stemt. En je moet natuurlijk een voorstel maken zodat je zoveel mogelijk smeurfo zelf hebt!

Wordt je voorstel verworpen, dan wordt jij vermoord en dan moet schatgraver 4 een voorstel doen. Wordt dat voorstel verworpen, dan wordt ook hij vermoord en is schatgraver 3 aan de beurt. Enzovoorts.

Een voorstel wordt aangenomen als de meerderheid voorstemt. (Bijvoorbeeld: 3 voor, 2 tegen. Ander voorbeeld: 3 voor, 1 tegen. Of 2 voor en 1 tegen.) Het voorstel wordt verworpen als niet de meerderheid voorstemt. Bij een gelijke stand wordt dus het voorstel verworpen.
Hou rekening met het volgende:

 • De schatgravers zijn erg slim. Ze kunnen heel goed bedenken wat het voorstel wordt van de volgende schatgraver.
 • De schatgravers willen erg graag het geld hebben. Als ze bedenken dat ze met het voorstel van de volgende schatgraver meer krijgen, verwerpen ze het voorstel. Denken ze dat ze minder krijgen, dan stemmen ze voor.
 • De schatgravers zijn vreselijk bloeddorstig. Als ze bedenken dat ze met het voorstel van de volgende schatgraver evenveel krijgen, verwerpen ze het voorstel. Dan kunnen ze iemand vermoorden zonder dat het ze geld kost (Als ze dus minder krijgen bij het volgende voorstel, dan stemmen ze wel voor je voorstel).

Tip: Bedenk eerst wat het voorstel zou zijn als er nog maar twee schatzoekers over zijn. Kijk dan naar het geval dat er drie schatzoekers over zijn. Enzovoorts.

 

De doe-spellen waren het meest buiten gepland en konden niet doorgaan, maar met bijvoorbeeld de spiraal werd de koelbloedigheid van de kinderen toch nog even getest.

De meeste hilariteit werd veroorzaakt door de EHBO opdrachten die ook nog verborgen lagen. De oudste van een groep kon een met een plank en doeken gespalkt been aan het spel overhouden, en de op een na oudste stond soms met een mitella te kijken. De jongsten deden dit onderdeel maar wat graag.

 

Minder enthousiasme was er bij de eetspelletjes. De verschrikkelijk creatieve smurfjes hadden bedacht dat gepelde druiven met ketjap wel lekker zouden kunnen zijn, of dat de kinderen dol waren op garnaaltjes. (De ontwerpers van dit spel werden na afloop direct ontslagen van keukendienst.) De blinddoeken die vooraf omgedaan werden, schoven soms door het angstzweet naar beneden. Toch aten de meeste kinderen, en vooral ook de jongere kids, alles keurig op. Vergeten was echter een jury in te stellen voor het gekke bekken trekken.

Bij de enquête bleek later ook dat door de garnalen dit spel wat minder populair was. De ontwerpers konden tevreden zijn.

 

Zoals ik al eerder zei, waren er ook hulpmiddelen. De meeste hulpmiddelen waren te gebruiken bij een specifiek spel. Er was echter ook een wijze man te verkrijgen die eenmalige de juiste richting van de schat zou aanwijzen. Helaas voor de groep die zo slim de wijze man op het midden van het bord in te zetten, was Potige weer wat minder handig in de windrichtingen vertalen en gingen ze op zoek in de verkeerde hoek. (Uiteraard is later in de eindstand hiermee rekening gehouden.)

Toen alle groepen de schat gevonden hadden, werd snel buiten het finalespel gespeeld. Er lagen namelijk 9 echte schatten in een halve cirkel opgesteld, bestaande uit een boel smeurfo’s. De groep die het eerste de schat gevonden had, mocht als eerste kiezen, maar wel snel, want de tweede groep startte 10 seconden later, de derde 10 seconden daarna enz.

Zo zijn we de hele middag toch lekker (jammie, garnalen) bezig geweest, ondanks de regen. En die ene puzzel, sommige smurfjes zijn er nog steeds niet uit…

Eindstand Schatzoeken

De Survivors        10
De Regenbroeders      9
De Avonturiers       9
De Blauwe Bosapen      8
De Ontdekkingsreizigers   6
De Jungelaars        4
JC Verdwaald        4
De Apen van de Jungle    3

Camera zoek…
Wat is dat nu? Surfsmurf zoekt overal, maar zijn videocamera is echt weg, of toch niet??? Daar zien we Ruimtesmurf ineens druk in de weer. Hij dacht dat het wel eens leuk was om ook eens een stukje te filmen. We zijn benieuwd naar het resultaat…

Improvisatiespel
Dit jaar stonden de improvisatiespellen weer op het programma. Het leek ons wel leuk om eens wat mooie sportevenementen te laten uitbeelden. Maar helaas voor de kinderen, slaan wij soms net iets door in de creativiteit…

Er wordt aldus Nederlands Kampioenschappen gehouden in een zeer bijzondere disciplines (wc-poetsen, douchen, aardappelen schillen, afwassen, de auto parkeren, schoenen poetsen, aapjes zoeken en een voetbalwedstrijd kijken). Twee (of drie) kinderen beelden de deelnemers uit, eentje het jurylid en twee anderen voorzagen het geheel van vakkundig commentaar. Uiteraard leidt zoiets tot hilarische momenten die helaas met geen pen te beschrijven zijn… maar gelukkig krijgen alle deelnemers een leuke kamp-CD waarop vanalles en nog wat terug te kijken valt.

 

Enkele hoogtepunten waren voor mij toch wel de grote teen die Klungel gebruikte bij het WK sms’en (de smurfen deden als voorproefje ook mee) en het voetbalcommentaar van Jeroen en Sophie (“Kijk dan! Ze hebben gescoord. Moet jij niet juichen? Nee, jij niet, dat is de tegenpartij.”) Ook Ariana als aapje was geweldig!

De improvisatiespellen brengen altijd weer onverwachte momenten mee. Dit jaar schijnt Muziek een liedje “gedaan” te hebben terwijl andere smurfen zich aan het beraden waren over de jury-uitslag. Hoewel jureren moeilijk is, lijkt het me een eitje vergeleken met “Theoke” moeten aanhoren…

Eindstand Improvisatiespel

De Regenbroeders      10
De Jungelaars        9
De Blauwe Bosapen      8
De Apen van de Jungle    7
De Avonturiers       7
JC Verdwaald        6
De Survivors        5
De Ontdekkingsreizigers   5

De Avonturiers
Ook deze dag is er weer een groepje die de belevenissen van vandaag opgeschreven heeft. De Avonturiers vertellen wat ze deze dag allemaal beleefd hebben.

Gijs
Zaterdagavond gingen we naar het bos voor het geluidenspel. In het bos zaten acht Smurfen die een dierengeluid maakten. Zij hadden kaartjes die je moest verzamelen, echter wel op volgorde. Slechts één team slaagde erin alle kaartjes te verzamelen. Toen het afgelopen was, was het tijd om naar bed te gaan.

Na een onrustige nacht (sommigen hadden slechts 1 uur geslapen) mochten we om half acht opstaan. Na het ontbijt gingen we ´Brullie ontsnapt…` doen. Dit was gewoon teamschaken, maar voorop stond nog een bord waarop een route was uitgezet die Brullie (een pion) moest lopen. Als je won mocht hij een stap vooruit, als je een loper sloeg twee stappen en als je een paard sloeg moest de pion van je tegenstander een stap terug. Als Brillie aan de andere kant was had je gewonnen.
Na de lunch gingen we schatzoeken. Je kreeg een kaart met nummers en bij ieder nummer zat een opdracht. Achter een van de nummers zat de schat, als je die had gevonden was het spel afgelopen.

René
Vandaag deden we weer spellen zoals gewoonlijk, we hebben Brillie ontsnapt schaak gespeeld in de ochtend. Daarna hebben we schatzoeken gespeeld, daarna gingen we eten. ´s avonds komt ook een spel maar van dat spel ken ik de naam niet. Het is heel erg leuk maar er zijn nu nog maar vijf dagen te gaan.

Rutger
Het was vandaag leuk
Het was leuk omdat we allemaal puzzels moesten maken. Ik Rutger heb in een megagoal gekeept. En bij de puzzel moesten we garnalen vreten maar ik heb er geen gevreten.
En wij heten de Avonturiers en we hebben 28 punten. En we hebben geschaakt en het heette Brillie ontsnapt.
En toen deden we schatzoeken.

Anne
Zondag 25 juli
Toen ik vandaag wakker gemaakt werd, moest ik mijn kleren aan doen. Na een tijdje gingen we eten en toen een tijdje later moesten wij gaan schaken. Het heette Brillie ontsnapt. Je moest gewoon schaken maar als je een loper sloeg ging op een ander bord (waar een leider bij zat) een pion een stap naar voren. En als je een paard sloeg moest de tegenstander een stap achteruit en een tijdje later gingen we schatzoeken. Eigenlijk moesten we dat buiten doen maar het regende dus moesten we het binnen doen. Je moest allemaal opdrachten doen. Eentje daarvan konden wij niet doen. Je moest namelijk een tent bouwen. Er was ook een opdracht waar je iets heel vies moest eten . Je moest namelijk garnalen eten. Twee van mijn groepje die vonden het niet lekker en zeiden de hele tijd zo van nee nee ik hoef het echt niet en opeens zeiden ze ik moet naar de wc. Ze moesten denk ik spugen.
Er was ook iemand in mijn groepje die was gek op garnalen maar toen hij ze helemaal binnen had moest hij denk ik overgeven want hij had bolle wangen en rende naar de wc.
Ik lust sowieso al geen garnalen maar ik had gewoon mijn neus dicht gedaan en de oudste van het team had het ook gehaald. Wij hadden al heel snel de schat gevonden, daarna dus een tijdje later hadden de leiders geld dus smeurfo´s bij ons in zakjes gedaan. Ze hadden de zakjes in een kring gelegd. Die moesten we pakken om de beurt. Wij hadden 31 smeurfo gepakt. Daarna gingen we eten. Ik vond het niet zo lekker.
Daarna moesten we aapjes zoeken. Ja dat is elke keer na een spel een aapje zoeken op een bord. Toen moesten we corvee doen. Wij moesten de website, dat is dit ja wat ik nu schrijf, vanavond moeten we ook een spel doen maar dat moeten diegene die morgen aan de beurt zijn ohja, dat was ik vergeten, ik moet dat ook. Gisteravond moesten we het geluidenspel doen. Een paar leiders gingen het bos in. Ze maakten dierengeluiden en wij moesten ze zoeken.
Ik moet nu ophouden want mijn blad is vol.
Groetjes,
Anne van Heeswijk

Jeffrey
Vandaag op 25 juli hebben we ´s ochtends Brullie ontsnapt gespeeld. Het was een gewoon schaakspel maar als je een loper sloeg ging Brillie twee stappen vooruit in een doolhof, als je een paard sloeg ging de Brillie van de tegenstander een stap achteruit. Als je mat zette ging Brillie een stap vooruit. Na de lunch gingen we schatzoeken. Telkens moest je naar een hokje boven je, onder je, en naast je, onder een van de hokjes lag de schat maar soms moest je opdrachten doen. Als je het slecht deed kwam er vertraging. De groep met de minste vertraging won.
Vorige avond deden we het geluidenspel. Dan moesten we leiders vinden in het bos. We moesten ze in de juiste volgorde vinden. We kregen kaartjes met letters en daar kwam een dier uit.

Leave a Reply