Kempenkamp 2005 dag 5

 Woensdag 13/7/2005

Uiterst creatief…

Sportdag deel 2
Na de sportieve test van afgelopen zondag waren vandaag de teamsporten aan de beurt. Vanwege de hitte waren de spellen verzet naar de ochtend. Maar ook toen bleek het al behoorlijk warm om te sporten. Dus gingen we bepakt met liters ranja en water richting de voetbalvelden. Daar lagen 3 spellen klaar, namelijk trefbal, voetbal en ultimate frisbee. De kinderen speelden steeds met 2 groepjes tegen elkaar waardoor er ook steeds 2 groepjes vrij waren. Nadat elk groepje alle 3 de spellen een keer gespeeld had ging een deel terug naar de blokhut om de schaduw op te zoeken en een andere groep kinderen hebben nog een potje gevoetbald tegen de smurfen.

Ultimate frisbee
Bij het Ultimate Frisbee was het de bedoeling dat je een frisbee, door hem over te gooien, van jouw helft naar de helft van de tegenstander bracht. Daar moest één van je teamgenoten hem opvangen in het ‘doelgebied’ om een punt te kunnen scoren. Je tegenstander kon dit natuurlijk voorkomen en het laten vallen van de frisbee hielp ook niet echt. Daarom was het best wel moeilijk om te scoren en was het vaak pas op het laatste moment duidelijk welk team er ging winnen.

Soms zag je kinderen met een mooie duik de frisbee proberen op te vangen. Meestal moest er echter in de lucht gesprongen worden. Erg lastig natuurlijk maar het leverde wel mooie foto’s op…

 

Voetbal
Ook werd er gevoetbald. De regels waren simpel, alle normale regels met uitzondering dat er geen echte keeper was. Je mocht wel in de goal gaan staan maar je mocht dan niet je handen gebruiken.

Verder mocht je ook niet te hoog schieten (aangezien de doelpalen uit flessen water bestonden was het anders een beetje moeilijk in te schatten of het nou wel of niet een doelpunt was).

 

Er werd door alle groepen (en alle kinderen!) gedreven gevoetbald. Ze wilden allemaal winnen. Het was erg leuk om te zien hoe elke groep zijn best deed om die bal in dat toch wel kleine doel te krijgen. Iedereen deed zijn best, maar bij elke wedstrijd kon er toch maar een de beste zijn.

Trefbal

 

Bij het trefballen ging het er vaak fanatiek aan toe. Het doel van het spel is dat alle 5 de tegenstanders afgegooid worden.

 

Hierbij waren de grotere kinderen in het voordeel doordat ze vaak wat harder kunnen gooien, maar hebben dan als nadeel dat ze een wat groter lichaamsoppervlak hebben waardoor ze net iets eerder geraakt kunnen worden.

 

Bovendien viel op dat de kleinere kinderen vaak erg snel zijn in het wegspringen voor de bal.

 

Ultimate frisbee met de Smurfen
Smurfin en Hippe vonden het ook wel eens leuk om een frisbee te gooien, dus samen met o.a. Sander en Tom werden er verschillende frisbee’s overgeworpen.

 

Voetballen tegen de Smurfen
Voetballen tegen de Smurfen is natuurlijk altijd leuk. Het ging er dan ook fanatiek aan toe. René was zelfs zo enthousiast dat zijn grote teen er nu nog last van heeft. Lange Smurf was het slachtoffer van zijn tekkel. Ook hij was ‘licht beschadigd’ na deze ontmoeting.

 

Ondanks de inzet en de meerderheid van de kinderen lukte het hen toch niet om van de Smurfen te winnen. Tevreden met de zege gingen de Smurfen dan ook weer terug naar de blokhut. De jeugd zal een jaartje moeten wachten voordat ze revanche kunnen nemen. Zal het ze dan wel lukken om te winnen?

Eindstand Sportdag deel 2

De Brassers           15
The Gladiators         13
Julius Flapdrol         13
De Schakende Romeinen      11
V                10
De Bataafjes          9
NOS               8
De Smurfschieters        6

Onderhandelschaak
In het dagelijkse leven van de Romeinen was kunnen handelen en onderhandelen zeer belangrijk om rond te kunnen komen. We besloten onze kindjes eens te testen op deze vaardigheden. De kinderen gingen elkaar spelen en kregen de opmerking mee dat eigenlijk over alles wel te praten viel.

 

Als dus een zet van de tegenstander je niet beviel, kon je je snoepvoorraad aanbieden in ruil voor een andere zet van je tegenstander. Of hield je meer van schaakvarianten als krimpschaak of weggeef schaak, wie weet vond je tegenstander dat ook wel een beter idee!

 

Vooral Jasper was bedreven in het uitbuiten van zijn tegenstanders. Een aantal keer wist hij zijn tegenstander ervan te overtuigen om zonder pionnen en koning schietschaak te gaan spelen. Het gevolg van deze voorwaarden is dat als de partij begint, zwart enkel de twee paarden en lopers over houd… met 1.Dd8 wint wit (onze gehaaide jasper dus) de partij!

 

Veel gepraat en geschaak leverde het volgende resultaat:

Uitslag Onderhandelschaak:

V                15
De Bataafjes          13
Nos               11
De Schakende Romeinen      10
The Gladiators         9
Julius Flapdol         7
De Brassers           7
De Smurfenschieters       6

Brillie’s (schaak)problemen
Voor het eerst op kamp werd dit jaar een schaakonderdeel ingevuld met schaakpuzzels. Het spel werkte als volgt. Elke groep kreeg een zestal schaakdiagrammen. Eerst moesten per groep vijf diagrammen opgelost worden. De diagrammen hadden een verschillend niveau (te herkennen aan de cijfers 1 tot en met 5), zodat elk kind op zijn eigen schaakniveau kon puzzelen. Als die vijf puzzels opgelost waren, kon er aan het laatste diagram begonnen worden. Dit was een speciale puzzel, want er ontbraken nog vijf stukken. Welke stukken ontbraken, en waar ze moesten staan, dat kon je afleiden uit de eerste vijf puzzels (als de oplossing van een van die vijf puzzels bijvoorbeeld ‘wit paard naar h6 spelen’ was, dan moest er een wit paard op h6 bijgeplaatst worden). Als alle ontbrekende stukken waren ingevuld in het laatste diagram, dan was er weer een puzzel, en niet de makkelijkste. Zodra een groep die oplossing gevonden had, dan konden ze beginnen aan de volgende set van zes diagrammen.
Alle kindertjes gingen enthousiast aan de slag, en de eerste oplossingen waren snel gevonden. Maar Brillie zou Brillie niet zijn, als hij ook niet een paar geniepige opgaven ertussen had gestopt (schaaktrainers spreken dan van “verleidingen”). Sommige groepjes trapten in die valstrikken van Brillie (en dat vond Brillie natuurlijk fantastisch). Een verkeerde oplossing in een van de eerste vijf puzzels leidt er natuurlijk toe dat een stuk in het zesde diagram verkeerd komt te staan. En die stiekeme Brillie had er ook nog voor gezorgd dat het zesde probleem dan opgelost kon worden, en wel héél makkelijk. Maar dat antwoord was dan natuurlijk niet goed, en er moest opnieuw gepuzzeld worden. Gelukkig hielpen Surfiesmurfie, Lollie en Muzieksmurf de kinderen om valstrikken van die gemene Brilsmurf te omzeilen.

 

Na ruim een half uur puzzelen was het welletjes en etenstijd. Veel groepen hadden toen twee sets puzzels af. De Bataafjes (met oploskoning Benjamin Bok) waren de grote winnaars, want zij waren tot aan puzzelset 4 gekomen. En ook die hadden ze vast en zeker opgelost, als ze niet… een wit paard op e6 hadden gezet in plaats van een zwart paard. Tja, dan wordt de laatste puzzel plots heel anders!

 

Eindstand Brillie’s schaakproblemen

De Bataafjes          15
NOS               10
V                9
The Gladiators         8
De Smurfschieters        7
De Brassers           5
Julius Flapdrol         4
De Schakende Romeinen      3

Babbelonië
Hebben jullie ook wel eens dat je tijdens het opruimen allerlei voorwerpen tegenkomt waarvan je niet weet waar het eigenlijk voor dient? Wij Smurfen hebben dat in ieder geval wel. Deze voorwerpen hebben wij het afgelopen jaar verzameld en vanavond aan de groepen getoond. Voor elk voorwerp hebben we de waarheid kunnen achterhalen. Daarnaast hebben we drie nieuwe verhaaltjes per voorwerp verzonnen. Nadat Potige, Brillie, Smullie en Klungel ieder hun eigen versie verteld hadden, moesten de groepen kiezen wie ze het meest geloofwaardig vonden.

 

De antwoorden die de groepjes gaven, liepen bij de meeste voorwerpen sterk uiteen. Bij één van de voorwerpen werd echter unaniem voor het verhaal van Brillie gekozen, terwijl dat van Potige juist was. Brillie wist alle kinderen wijs te maken dat een theerietje uit Afrika eigenlijk een onderdeel van een cappuccinoapparaat was. Altijd leuk om te zien dat al die schakertjes zich zo laten misleiden :P!

 

De puntenverdeling is als volgt:

Julius Flapdrol         15 Nos               15 V                13 De Brassers           11 De Schakende Romeinen      9 De Bataafjes          9 De Smurfschieters        6 The Gladiators         4

Laat op de avond…
Aan het einde van de avond, als de jongste kinderen al naar bed zijn, verzamelt de oudere jeugd zich in de speelzaal. Daar kan nog even nagepraat worden over de dag van vandaag en natuurlijk kunnen er spelletjes gespeeld worden.

 

Al snel wordt het erg gezllig. Smurfen en kinderen vermaken zch prima. Toch komt ook aan deze avond een einde. Er kan niet al te lang doorgespeeld worden, want we hebben nog een paar dagen te gaan…

 

Leave a Reply