Kempenkamp 2005 dag 3

Maandag 11/7/2005

De omgeving wordt verkend…

Crossen door de bossen
Omdat onze blokhut tussen de fruitbomen staat, moesten we voor het bosspel uitwijken naar de bossen rondom Doorwerth. De enthousiaste fietsers onder jullie kennen misschien de illustere “Italiaanse Weg”, een stevige kuitenbijter die vanaf de Rijn omhoog kronkelt. Echt een feest voor een klein verzetje!
De laatste ijstijd heeft het zand tot deze bossen weten te brengen waardoor het terrein heuvelachtig is. Tezamen met het prachtige uitzicht over de Rijn en de Betuwe en het aan de Rijn gelegen Kasteel Doorwerth een zeer geschikte locatie voor ons bosspel.

2005-71

 2005-72

De groepen werden onder leiding van 8 Smurfen een voor een op pad gestuurd met een routebeschrijving. Onderweg pauzeerden we een aantal keer om spelletjes te doen. Zo kwamen we er tijdens “Wie ben ik?” achter dat de huidige kampkindjes niet eens meer het ‘Smurfenlied’ van Vader Abraham kennen! Een duidelijk gebrek in de opvoeding. Boggle leverde een groot aantal woorden op waaronder het fraaie wasserijen. Het langste woord dat we zelf verstopt hadden (strijdwagen) werd helaas niet gevonden.
Bij het uitzichtpunt konden de groepjes hoefijzerwerpen. Een jonge eik diende als doelwit en heeft rondom de stam wat schade opgelopen… De laatste post was bedoeld voor de kruiwagenestafette. Hoewel de kinderen langzamerhand moe waren geworden weerhield dat ze er niet van om te proberen de neergezette tijd te verbeteren.

2005-73

 2005-74

Bij een fraai grasveld waren ondertussen een aantal Smurfen bezig om boterhammetjes te smeren voor de lunch. Ondertussen werden de vier groepjes opgedeeld in 5 groepjes van kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Bij 5 verschillende spelletjes (Twister, Exago, Café International, Halli Gallli en een speciaal schaakspel voor 4 personen) werd fanatiek gestreden om de winst. Nadat alle groepen gearriveerd waren konden we afdalen naar Kasteel Doorwerth.
Na een lange en vermoeiende dag was de eindstand als volgt:

Uitslag Crossen dor de bossen

NOS               15
De Schakende Romeinen      14
Julius Flapdrol         13
De Brassers           10
V                10
De Bataafjes          8
De Smurfschieters        7
The Gladiators         6

Schaakspel met z’n vieren.

Surfsmurf had weer eens een leuk nieuw spel ontworpen: schaken met z’n vieren. Twee spelers met wit, twee met zwart. De spelers zitten Noord, Oost (beiden met zwart), Zuid en West (beiden met wit). Net als bij gewoon schaak speelt eerst wit en dan zwart, maar in dit geval wordt dat: eerst Zuid, dan Noord, daarna West en tenslotte Oost. Daarbij zijn er diverse specifieke regels, maar ook veel gewone regels blijven van toepassing. Een zeer belangrijk element is daarbij dat, hoewel beide witspelers met dezelfde stukken kunnen zetten, ze allebei hun eigen koning hebben en ze verliezen als die mat gezet wordt (de speler die mat geeft wint, de twee andere spelers krijgen een remise toegekend). Dat betekent dat een speler het schaak moet opheffen als hij aan zet is, als dat dan nog kan…
Tijdens de eerste pot met dit nieuwe spel ontstond (ongeveer) de volgende stelling.

2005-75

De laatste zet van Oost was Da7+. Zuid ondersteunde West niet, maar speelde Dh4+. Noord (Gijs) staat schaak (de laatste zet van West), maar had briljant kunnen vervolgen met Dd7. Daarmee is niet alleen het schaak opgeheven, maar tevens staat de loper op b5 gepend. West staat dan dus mat, en Noord (Gijs) zou direct hebben gewonnen. Nu gebeurde dat een paar zetten later.

Friet!
Ons eten werd vandaag wel op een hele bijzondere manier geserveerd. Er moest een kruiwagen aan te pas komen om de friet op zijn plaats te krijgen! Friet is altijd een succes dus er was een enorme hoeveelheid gebakken. Net als andere jaren lukte het echter weer om alles op te krijgen.

2005-76

 2005-77

Stripboeken lezen
Wat doe je als je even niets te doen hebt? Er zijn even geen spellen waar je met je groepje aan meedoet en de Smurfen vervelen je niet met corvee. Naast alle bordspelen, twister en schaken is er nog altijd een andere favoriete bezigheid.

2005-78

 2005-79

Regelmatig zie je dan ook dat de banken in de hal bezet worden door fanatieke sripboeken lezers. Iets wat we ook kennen van voorgaande jaren.

De quiz
De kinderen weten verbazingwekkend veel van de Romeinen. De geschiedenislessen op school hebben effect gehad. Dat bleek wel tijdens de quiz.

2005-80

2005-81

Er waren drie quizonderdelen. Ten eerste was er de gewone quiz, met vragen over de Romeinse geschiedenis van Elst (naar aanleiding van een tekst waarin de antwoorden gevonden konden worden, aangevuld met algemene vragen over de Romeinen) en onder andere het Romeinse cijferstelsel, gebouwen in Rome en het Latijn).

2005-82

 2005-83

Onze charmante hulpjes bij vijf tegen vijf…

Vooral Roel van Happen wist binnen no time de antwoorden te vinden. Deze vragen werden met de groep beantwoord en er werden wel heel weinig fouten gemaakt.

2005-84

 2005-85

Het tweede onderdeel was 5-tegen-5. De groepsleden moesten een top-vijf gezamenlijk, maar zonder overleg zien te vinden. Zo werd gevraagd naar de jongste smurfen, steden en fruit. De groep die een bepaalde vraag moest spelen, werd geselecteerd door snelheid van antwoorden van één groepslid en de hoogte van zijn top-vijf antwoord.

2005-86

 2005-87

Fantastisch was de reactie van Sjoerd Paridaans, fervent Ajaxfan, op de vraag naar de beste voetbalclubs van Nederland (eindstand van de eredivisie). Hij mocht kiezen tussen de kampioen noemen en zijn overtuiging, Uiteindelijk koos hij voor de groep, en zei dat PSV de beste was. Dat was genieten!

2005-88

2005-89

Het laatste onderdeel was Ren-je-rot. Nadeel van dit spel was dat veel kinderen de oudste(n) volgde. Nu weet Gijs veel, vooral ook van het Kempenkamp en de Smurfen, maar niet alles. Uiteindelijk bracht de vraag “Wat heeft Lolsmurf van de schaaklessen van Brillie overgehouden? A. niets, ze kan nog steeds niet schaken, B. hoofdpijn want Brillie is een zeurpiet, C. een zeer irritant stemmetje in haar hoofd.” de beslissing.

2005-90

 2005-91

Het niet verrassende antwoord (volgens Lollie en Brillie) was C. Uiteindelijk bleek Jeffrey het meest te weten en het best te gokken.

2005-92

2005-93

De organiserende smurfen, alledrie fan van een niet nader te noemen voetbalclub hadden zich vooraf al verheugd op een specifieke vraag: “Wat is Ajax niet? A. Kampioen, B. een schoonmaakmiddel, C. een Griekse god.” Vooral Carl Pellemans kon deze vraag zeer waarderen.

2005-94

2005-95

Uitslag Quiz

NOS               15
Julius Flapdrol         15
De Schakende Romeinen      12
V                12
De Brassers           9
De Bataafjes          9
De Smurfschieters        7
The Gladiators         5

Leave a Reply