Kempenkamp 2009: Heddegijdagezeetgehad

In het verslag over de ik hou van boeren.. quiz hebben we een voorbeeld  uit het Heddegijdagezeetgehad onderdeel aangehaald. Met het Brabants van de kinderen zat het wel goed, maar hoe zit het eigenlijk met dat van de ouders. Daarom stellen we u dezelfde vraag en ook u krijgt 3 keuzemogelijkheden.

Wat is een affeseerplenkske.

A. Affeseren is een oude Brabants woord voor het voorbereiden op het koken of bakken. Het wassen en snijden, etc van de bijvoorbeeld de groenten. Dit gebeurt uiteraard in de keuken en vaak op het aanrecht. Het aanrechtblad wordt in het Brabants dan ook wel affaseeerplenkske genoemd.

B. Een kaasplankje wordt in het Brabants ook wel affeseerplenkse genoemd. Het proces van jonge kaas naar bijvoorbeeld oude kaas heet het affeseren van kaas. Een affeseerplenkske wordt naar Brabants gebruik met drie soorten kaas geserveerd.

C. Een step wordt ook wel een affeseerplenkske genoemd in het Brabants. Affeseren is een Brabants woord vooruitbewegen. Een redelijke vertaling van affeseerplenkske zou dan ook zijn “vooruitgangsplank” oftewel een step.

U kunt uw antwoord hieronder plaatsen, later deze week zullen we het goede antwoord plaatsen.

3 Comments

  1. Natuurlijk is het antwoord C. Dat kan iedereen wel bedenken…. 😛
    Die andere twee slaan nergens op en een plenkske lijkt zoveel op een plank.

  2. Het is een step. Dus antwoord C.

  3. Step natuurlijk!!

Leave a Reply