Kempenkamp 2001 dag 5

Woensdag 11/7/2001

Op bezoek in de middeleeuwen

Opstaan!

De dropping van gisteren bleek voor sommige smurfen zwaarder te zijn geweest dan voor de kinderen. Vooral Baby had het moeilijk deze ochtend. Sophie en Kelly besloten daarom om voor wekploeg te spelen. Baby werd zelfs naar buiten gesleept.

Ontbijt op bed

Zoals bekend mogen de kinderen wensen doen. Soms betekent dat dat je als Smurf de kinderen eens extra moet verwennen. Eline, Ellen en Floris hadden ontbijt op bed gewenst. Daar moest dus voor gezorgd worden. Terwijl Grote Smurf het ontbijt voor Ellen en Floris klaarmaakte, werkte Hippe en Lollie hard aan het ontbijt van Eline, want dat was de wens. Alleen Hippe en Lollie mochten dit ontbijtje verzorgen. Het werd in ieder geval smullen. Bijkomend voordeel voor de drie was dat ze iets langer in bed mochten liggen.

In ridderstijl…

De middeleeuwen is een tijd waarin ridders hun bestaan kenden. Het was dus ook een ridder die ons kwam vertellen wat we vandaag allemaal konden verwachten. Tevens kregen we een indruk van alles wat zich in de middeleeuwen afspeelde.

Potige Smurf

Je hebt van die kinderen die altijd wel iets bijzonders doen en uitblinken in sociaal gedrag. Toch komt het juist bij deze kinderen vaak voor dat ze net niet Potige worden, omdat net die ene dag weer iemand anders opvalt. Dit geldt zeker voor de Potige Smurf van vandaag. Ze gaat al vier jaar mee op kamp en heeft het altijd geweldig naar haar zin. Als er kinderen zijn die even een steuntje in de rug nodig hebben, dan probeert ze deze kinderen altijd op te vrolijken. Je begrijpt het natuurlijk al, het gaat om Sophie Paridaans. Sophie, je hebt dit dik verdiend. Het werd hoog tijd dat jij een keer in het zonnetje gezet wordt.

Handelschaak

In de middeleeuwen was handelen heel belangrijk. Daarom stond er handelschaak op het programma. Als je stukken had verloren, kon je deze terugkopen met stukken die je nog op het bord had staan. Stond je mat, dan kon je met de veroverde stukken misschien nog zoveel handelen dat je je koning mocht verplaatsen. Echt een spannend spel dus.

Dit geeft voor de groepsscores het volgende resultaat:

Reisgenoten 10
Tijdreizigers 9
Flintstones 7
GZN 7

Tussendoortjes…

Floris had vanochtend al ontbijt op bed gehad, maar wat was dat nou? Hij had in plaats van een gebakken eitje een gekookt eitje gekregen. Dat moest natuurlijk snel rechtgezet worden. Hij kreeg zijn gebakken eitje alsnog, terwijl hij op zijn bed lag. Dat zijn bed in de eetzaal lag is natuurlijk een detail…

Winkelspel

Op woensdagmiddag zijn we met z’n allen naar het winkelcentrum van Etten-Leur gegaan om het winkelspel te spelen. Bij het winkelspel moesten de groepen in de etalages zoeken naar de witte stukken. Bij elk wit stuk stond ook nog aangegeven waar het op het bord stond. Als ze alle witte stukken op het bord zouden plaatsen, kon de zwarte koning nog maar op één veld staan (zonder schaak te staan). Wit kan dan mat geven in één zet. En naar die zet waren we op zoek. De meeste groepjes hadden (bijna) alle stukken gevonden, en lukte het om vrij snel de oplossing te vinden. De Flintstones misten 3 stukken, en voor hen was het dan ook een stuk lastiger. Met wat logisch nadenken (en een paar tips) vonden ook zij de juiste oplossing.

De scores van dit spel:

GZN 10
Reisgenoten 10
Tijdreizigers 8
Flintstones 6

Uiteraard werd er na het winkelspel ook nog flink geshopt. Enkelen probeerden geen geld uit te geven, maar juist te verdienen. Wonderwel lukte dat nog aardig ook. Uiteraard waren de Smurfennummers het toppunt van het optreden.

Babbelonië

‘s Avonds stond Babbelonië op het programma. Bij dit spel krijgen onze kamptijgers de meest rare voorwerpen te zien. Een viertal smurfen (Klungel, Brillie, Smullie en Luilak) vertelde bij elk voorwerp waarvoor het diende. Vervolgens was het aan de kinderen om te vertellen wie ze geloofden. Dat onze smurfjes een goede fantasie hebben en nog aardig kunnen liegen bleek wel uit de scores bij bepaalde vragen. Vooral Luilak werd (uiteraard geheel onterecht) maar door weinigen geloofd. Klungel daarentegen kwam zeer betrouwbaar over. Hoe hij dat voor elkaar kreeg is een raadsel. Bij één voorwerp wist hij een fantastisch verhaal te vertellen over hoe het gebruikt wordt bij medisch onderzoek. Pas bij de uitslag kwam hij er zelf achter dat hij niet gelogen had. Klungel dacht dat het echt een luchtbedstop was. Hij had het tenslotte zelf in het luchtbed van Mopper aangetroffen. Maar ja, soms gebruik je wel eens iets ergens voor, omdat je nu eenmaal niets anders bij de hand hebt, hoewel dat iets daarvoor helemaal niet bedoeld is, maar juist voor iets anders. (Zo’n zin kun je alleen met veel slaapgebrek bedenken en begrijpen…)

Luilak

Een spelletje voor het thuisfront…

Wij vinden eigenlijk dat het thuisfront ook wel eens een spelletje mag spelen. Daarom dit Babbelonië raadseltje voor speciaal voor jullie. Hieronder zie je een voorwerp afgebeeld. Vier smurfen geven hun verhaal over dit voorwerp. Er is maar één echte beschrijving voor dit voorwerp. Als je het denkt te weten, mail dan naar ons!

Mogelijkheid 1 ‘wapen’ verteld door Smulsmurf:
Zoals je natuurlijk meteen ziet is dit gewoon een wapen, er hoort trouwens nog wel een stok aan te zitten. De haak kan gebruikt worden om in de rug van de vijand te steken en hem hiermee om het leven te brengen. Het platte gedeelte aan de voorkant kan worden gebruikt om lichaamsdelen van de vijand op brute wijze te verwijderen.

Mogelijkheid 2 ‘rieten daken in brand’ verteld door Luilaksmurf:
Nee Smulsmurf, niet alle voorwerpen zijn als wapen bedoeld, dit voorwerp kwam van de boerderij af. Dit werd gebruikt voor als er brand was. Voor de boerderijen die nog een rieten dak hadden was dit nogal handig. Als hun dak in brand stond konden zij d.m.v. dit voorwerp, waar inderdaad nog een stok aan moet zitten, het riet dat in brand stond van het dak af halen. Het riet zat vastgebonden met touw dat doorgehaald kon worden met de haak en vervolgens kon met de platte kant het riet van het dak worden gehaald.

Mogelijkheid 3 ‘bakkerij’ verteld door Brilsmurf:
Wat een spannende verhalen zeg, terwijl het toch een heel normaal voorwerp is. Dit voorwerp werd namelijk gebruikt in bakkerijen voor in de hete ovens waar platte broden in gebakken worden. Met de platte kant kunnen de broden omgedraaid worden. Met de haak die eraan zit konden de platen waarop de platte broden lagen uit de hete ovens worden getrokken. Vervolgens werden met de platte kant van het voorwerp de broden van de hete plaat afgehaald.

Mogelijkheid 4 ‘tuingereedschap’ verteld door Klungelsmurf:
Wat een onzin allemaal zeg, het is misschien wel saai maar het is gewoon tuingereedschap. Dus zoals Luilaksmurf al zei wordt het inderdaad op de boerderij gebruikt maar dan om onkruid mee te wieden. De platte kant werd gebruikt om onkruid te wieden op grote stukken. Met de haak kan onkruid gewied worden in de buurt van planten die ze aan het kweken zijn zodat je iets preciezer kan zijn dan met het platte gedeelte. Dus jullie kunnen zeggen wat je wilt maar dat is het gewoon.

Vertel ons maar eens welk van deze verhalen nou werkelijk waar is.

Veel succes!

Leave a Reply