Kempenkamp 2002 dag 1

Zaterdag 6/7/2002

Start van het kamp

Eindelijk is het zover. We zijn aangekomen bij de blokhut. Iedereen heeft al een leuke plek gevonden in de slaapzaal en de kampregels zijn uitgelegd.

 

Groepsindeling
Net als andere jaren zijn alle kinderen weer in groepen ingedeeld. Vanwege het grote aantal kinderen hebben we dit jaar maarliefst zes(!) groepen. Hieronder kun je zien wie in welk groepje ingedeeld is.

Groep 1: De Zure Griezels

 • Floris v.d. Marel
 • Gijs Heeren
 • Brigitte Paridaans
 • Floris Willem

Groep 2: Uijvlonojo

 • Tom van Uijen
 • Suzie Noten
 • Patrick de Jong
 • Crijn van Vlokhoven

Groep 3: Tover DRIL

 • Rob Noten
 • Ivo v.d. Marel
 • Dirk Wenting
 • Lonneke Slenders

Groep 4: De Toverende Schakers

 • Maikel Verwielen
 • Kelly Noten
 • Wietse Elswijk
 • Ellen Sinot
 • Mark Tilburgs

Groep 5: Harry Snotter Team

 • Bart Wenting
 • Tom Slenders
 • Roy Noten
 • Larissa Jansen
 • Rens Wouters

Groep 6: Griffoendor

 • Joep Bouten
 • Sophie Paridaans
 • Vincent Jansen
 • Jurgen Antonis
 • Mathijs Pellemans

Het kennismakingsspel
Nadat we wat regeltjes en eerste acties hadden ondernomen deden we het kennismakingsspel. Omdat er nogal wat kinderen voor het eerst meegingen (en ook iemand van de leiding) een aantal namen in het bestandje misten was het in het begin best wel pittig. Iedereen zat in een kring en er werd gegooid met twee dobbelstenen. Er werd linksom geteld en de naam van de persoon waar je op uit kwam moest je noemen. Had je het fout dan kreeg je een kruis op je voorhoofd. Als er dubbel werd gegooid moest je van richting veranderen dus moest er door iedereen goed opgelet worden want je moest natuurlijk wel weten waardat ie vandaan kwam en waar ie dus naar toe moest. Als je de verkeerde kant op ging, en dus ook de verkeerde naam noemde kreeg je een kruis op het voorhoofd.

 

Er heeft ook wat leiding meegedaan, maar zoals bleek had Smulsmurf er een handje van om hier en daar wat voor te zeggen voor zijn buurmannen en kreeg hij twee kruizen voor elke keer dat hij iets voorzei. Die was ook zo afgewerkt aangezien je er bij drie kruizen uit moest. Dan moest je aan de kant gaan zitten en zo gauw er iemand anders drie kruizen had mocht je de plaats van die persoon weer innemen, dus zat er altijd maar een iemand langs de kant. Het was een leuk spelletje en als het goed is kennen we nu alle namen…….

Knutselsmurf

Levende spellen
Machiavelli is een spel waarbij elk team steeds een nieuw karakter (moordenaar, dief, magiër, koning, prediker, koopman, bouwmeester of condottière) speelt. Het doel van het spel is om gebouwen te bouwen, waarbij het ene gebouw duurder is dan het andere, maar dan ook uiteindelijk meer punten oplevert. Om een gebouw te bouwen heb je èn een gebouwenkaart nodig, èn voldoende goudstukken. Aan het begin van je beurt kun je goudstukken of een gebouwenkaart kiezen. Daarnaast kun je goudstukken verdienen met je gebouwen, maar als je dief bent ook van je tegenstanders stelen. De magiër kan daarentegen je weer verplichten om je gebouwenkaarten met hem te ruilen. De bouwmeester krijgt elke beurt twee extra gebouwenkaarten; de koopman een extra goudstuk. Uiteraard moet je oppassen voor de moordenaar. Wordt je karakter vermoord, kun je die beurt niets doen. Zo heeft elk karakter zijn voordelen, en nadelen. Om de beurt kan een team een karakter kiezen. Dat moet je natuurlijk zo doen, dat je voldoende goudstukken en gebouwenkaarten bij elkaar raapt, maar de dief en de moordenaar je mooi niet weet te raken.

Levend Machiavelli heeft – behalve de extra grote speelkaarten – nog iets speciaals. Van elk team verkleedt zich telkens (in het geheim) één speler als het karakter. Zo liep de bouwmeester in zijn overall met een troffel rond, de dief was onherkenbaar door de bivakmuts en de prediker droeg een pij (compleet met kruis en bijbel). Een trotse koning (Rens) zie je hierboven. Hieronder staat de koopman (Patrick) afgebeeld, die zojuist vermoord is door – uiteraard – de moordenaar (Gijs).

 

Voor levend Harry Potter Cluedo werd de blokhut omgebouwd tot Zweinstein. De verschillende zalen werden omgedoopt tot klaslokalen met bijbehorende leraar. De verschillende teams moesten met slim spelen en goed gooien proberen de combinatie van Leraar, Verdachte, Vloek en Slachtoffer te vinden. Zo was het “brein” aan de speeltafel om de verschillende kandidaten telkens af te strepen en bewoog de teamgenoot zich op het speelveld voort met de ogen van de dobbelsteen.

 

Met de juiste combinatie moest het team zo snel mogelijk naar Pluisje’s Valluik gaan om de verdenking te controleren. Ondertussen waarde ook nog de Geest rond (dit was natuurlijk Klungel) die het de verschillende teams nog extra moeilijk maakte. Het einde was bijzonder spannend omdat verschillende teams de juiste combinatie ontcijferd hadden. De Toverende Schakers waren echter het eerst bij het Valluik en wonnen zo deze ronde.

Lange Smurf

Een van de levende/grote spellen was ook ‘Kolonisten van Catan’, een toch wel heel populair bordspel van de laatste tijd. Dat bleek ook toen we ermee wilden beginnen en twee van de kleineren van de teams het nog niet kenden. De rest had geen uitleg meer nodig. Na dus wat korte regeltjes en voorbeeldjes konden we beginnen.

Het team van Tover D.R.I.L (Ivo vd Marel en Dirk Wenting) mocht beginnen met een huisje en een straatje. Er werd een strategische plaats uitgezocht. Daarna volgden de andere drie teams met in de volgorde: De Zure Griezels (Floris vd Marel en Floris Willem), De Toverende Schakers (Kelly Noten en Wietse Elswijk) en Uijvlonojo (Tom van Uijen en Crijn van Vlokhoven).

 

Het begon eigenlijk vrij langzaam, het spel kwam niet echt op gang. Floris en Tom werkten goed samen met Crijn en Floris (die het spel nog niet kenden). Na een tijdje probeerden drie teams dezelfde bouwplaats te veroveren. Er werden een hoop straatjes gelegd en het ging erom wie als eerste een dorp kon bouwen. Uiteindelijk werd dat het team van Uijvlonojo. Maar de Toverende Schakers lieten zich niet kennen en zorgden dat ze meester werden van de langste handelsroute. Die kwam nog even in gevaar toen het team van Tover D.R.I.L. nog een aantal straatjes ging bouwen. Maar die straat werd niet lang genoeg om de twee punten van de Toverende Schakers af te pakken. De Zure Griezels gingen nog wat ontwikkelingskaarten kopen om misschien de Grootste Riddermacht te pakken te krijgen maar helaas was het spel al afgelopen eer ze daar de kans voor hadden gehad.
Aan het einde van het spel eindigde het team van de Toverende Schakers bovenaan met 6 overwinningspunten. Alle andere teams hadden een gedeelde tweede plaats met alledrie 5 overwinningspunten.

Knutselsmurf

Leave a Reply