Kempenkamp 2003 dag 5

Woensdag 23/7/2003

Een dag vol uitdagingen

Omkoopschaak
Een boevenkamp zonder omkoopschaak kan natuurlijk niet. Dus vandaag staat het omkoopschaak op het programma. Het idee is heel simpel: Ga schaken en als je tegenstander een zet doet die je niet wil, dan bied je gewoon zoveel geld zodat hij een andere zet moet doen.

 

Score Omkoopschaak

Onbekend      10
De Detectives    9
De Schaakmaffia   8
De Boefjes      6
De Criminelen    6
De Blauwe Bende   5
De Zware Smurfen   3
De Dieven      2

Sloten kraken…
Naarmate de dagen volgen wordt het sloten kraken ook steeds spannender. Er zijn nog maar een paar sloten waarvoor nog geen sleutel gevonden is. De andere sloten zijn al geopend. Het zal dus niet lang duren voordat ook de tweede kist open is.

Naar het winkelcentrum
Voor het winkelspel moesten we naar Etten-Leur. Daar konden we in het overdekt winkelcentrum de hele middag doorbrengen. Sjoerd had even behoefte aan wat aandacht en Brullie is dan de beroerdste niet. Sjoerd mocht bij Brullie op schoot.

Winkelspel
Bij het winkelspel moesten de kinderen in etalages van winkels kaartjes zoeken met daarop drie dingen: Een rebus, een pictogram en een letter. Als ze een rebus opgelost hadden wisten ze naar welke winkel ze daarna moesten. Het pictogram hielp ze doordat het het soort winkel aangaf en met de letters moesten ze in de blokhut zoveel mogelijk boevenwoorden maken. Het tijdsaspect (45 minuten) maakte het spannend waardoor er door het hele winkelcentrum rennende kinderen voorbij vlogen. Ze moesten echt hun best doen om het helemaal af te kunnen maken. Het is ook niet elke groep gelukt. Aangezien het dit jaar toch een crimineel kamp is, hadden wij er een sneaky onderdeeltje in gezet. De rebussen waren erg letterlijk. Dat wil zeggen dat de uitkomst qua spraak hetzelfde was, maar qua schrijfwijze bij sommigen helemaal anders. Ze moesten de oplossingen dan ook letterlijk opschrijven. Soms konden ze ergens niet uitkomen en liepen ze eerst naar de winkel om te kijken hoe die nou heette. Maar dan werd de officiële naam van de winkel opgeschreven waardoor die niet meer overeen kwam met de rebus. Ook de volgorde was van belang. Dit was ook om slimmigheidjes te voorkomen. Ze konden dus moeilijk onderweg al een rebus oplossen omdat ze geen idee hadden waar in het rijtje die voor zou komen. Uiteindelijk waren er vier groepen die niet alle winkels gevonden hadden.

De uiteindelijke stand (inclusief de boevenwoorden) is als volgt:

De Zware Smurfen   10 (3)
De Dieven       9 (2)
De Detectives     8 (4)
De Blauwe Bende    7 (5)
Onbekend        6 (1)
De Criminelen     5 (1)
De Boefjes       4 (1)
De Schaakmaffia    2 (1)

Ook waren er bonuspunten te verdienen. Deze zijn tussen haakjes weergegeven.

Smurfin en Knutsel

Het Gniffelspel
Voor en na het winkelspel wordt het gniffelspel gespeeld. Oorspronkelijk heette dit spel de uitdaging – de smurfen dagen de kinderen uit iets raars te regelen – maar vanwege de lol in de voorbereiding is het omgedoopt tot gniffelspel.

Voorafgaand aan het spel mochten de groepen elk hun eigen uitdaging kiezen aan de hand van een cryptische omschrijving. Veel hadden ze daar niet aan – daar hadden Llllange Smurf en BRUL-li wel voor gezorgd.

Voorafgaand aan het winkelspel werden 4 uitdagingen gespeeld – de tweede sessie kwam na afloop van de winkelspel aan bod.

Glaasje op, laat je rijden
Uiteraard begint het gniffelspel in het thema van het kamp. De Blauwe Bende probeerde 7 flessen van 1,5 liter water te slijten, en dat lukte vrij aardig. De helft (bijna 5 liter) was aan het einde van een kwartier op. Een goede prestatie.

Samen!
De Dieven probeerden wat van hun opdracht te maken. Ze moesten 5 mensen met de veter aan elkaar vastknopen. Helaas, door het zomerweer en de schoenmode waren er bijna geen mensen die schoenen met veters aan hadden… en kon er weinig van de uitdaging gerealiseerd worden.

Mooi man
De Boefjes moesten proberen 5 mensen te vinden bij wie ze met schmink tralies op het gezicht mochten tekenen. Deze opdracht leek even te gaan lukken toen een moeder met vier kinderen wel interesse in deze uitdaging had. Een van de kinderen werd snel van een drietal zwarte strepen voorzien. Toen moeder zelf – helaas – niet het goede voorbeeld wilde geven, durfde geen van de andere kinderen ook, en bleef uiteindelijk de score staan op 1.

 

Ik zou wel eens willen weten…
Nieuwsgierig als smurfen zijn, hadden we ook een enquête voorbereid. De Criminelen moesten een tiental vragen afvuren op een tiener, een bejaarde, een moeder, een allochtoon en iemand in het pak. Helaas werden pakken pas gesignaleerd in het winkelcentrum na werktijd en deze uitdaging slaagde dan ook maar voor 80%. Wel weten we nu gelukkig dat Kelly goed is in het inschatten van de leeftijd van bejaarde vrouwen (72 geschat, werkelijk 73) en dat witte onderbroeken met bloemetjes nog altijd in de mode zijn. Bij de Somaliër die enkel Engels sprak moest Knutsel de vragen even vertalen – misschien had zij wel meer last van gêne dan De Criminelen.

Eitje
De schaakopdracht in het gniffelspel van dit jaar moest vervuld worden door De Zware Smurfen. Waar vorig jaar nog vrouwelijke schakers gezocht werden, was er nu een simpele schaakopgave op te lossen door een ieder. Wel moest dit keer het bord meegesleept worden. Helaas lukte het De Zware Smurfen niet één schaker te vinden. Aan de meeste aangesproken personen moest eerst de schaakregels nog uitgelegd te worden, en dan was de opgave weer net iets te moeilijk.

Rondje van de zaak
Bij het water en brood thema deel 2 diende twee (oude) stokbroden geserveerd te worden aan voorbijgangers. Fanatiek werden mensen aangezocht – en het lukte lang niet slecht. Helaas werd de tijd te krap al het brood op te maken, maar 1 heel en een kwart (onsmakelijk oud) stokbrood was op. Een knappe score van De Detectives.

 

Afblijven
Het diefstalelement was terug te vinden in dit onderdeel. Een bril, een hoofddeksel, een gsm, een schoen en een handtas moesten buitgemaakt worden en aan het einde van het kwartier overgedragen aan de smurfen.. Uiteraard met toestemming van de eigenaar. Deze uitdaging werd volledig uitgevoerd door Schaakmaffia.

Uit die jas
Tenslotte de opdracht van de groep Onbekend. De keukenstaf had niet zo veel zin in het schillen van 12 kilo aardappelen (net genoeg voor 1 maaltijd op kamp). Geen nood, de hulp van de voorbijgangers moest ingeroepen worden door Onbekend. Het lukte ze vrij aardig om een aantal aardappelschilhulpen (scrabblewoordje) te vinden. Vooral de manier waarop ze het aanbod om een aardappeltje te schillen wisten uit te buiten baarde opzien. Van één aardappel wisten ze vrij snel een kilootje of wat te maken. Uiteindelijk was vijf kilo in een kwartier tijd een erg mooi resultaat. (Eén smurf was natuurlijk weer niet tevreden – mopperend begon hij aan de resterende 7 kilo…)

BRUL-li

Score Gniffelspel

De Schaakmaffia   10
De Criminelen    9
De Detectives    8
De Blauwe Bende   7
Onbekend       6
De Boefjes      4
De Dieven      3
De Zware Smurfen   3

De dropping ofwel: Surfsmurf for Klungel!
Op deze avond stond voor de ouderen de dropping op het programma. Omdat het terrein rond de blokhut geen verrassingen meer kent voor onze Kempenkampers werd er besloten iets anders te doen dan normaal. De kinderen werden in twee groepen verdeeld en op verschillende lokaties gedropt. De opdracht was heel simpel: vind het vertrekpunt van de andere groep. Voor één groep zou er onverwachts nog een andere zoek opdracht bijkomen…

In deze groep liep Surfsmurf mee. Hij had bedacht dat het maar eens tijd werd voor wat verrassingen tijdens de dropping. Na een behoorlijke wandeling door bospaden en de open heide meldde hij aan de groep dat hij zijn gsm kwijt was. Iedereen moest stil zijn van Grote Smurf en terwijl Lange Smurf belde naar de gsm van Surf moest iedereen luisteren of men de gsm kon horen. Toen dit niets opleverde moest Smullie een sprint van een kilometer trekken naar het vorige rustpunt om te kijken of het stukje techiniek daar nog lag. Ook dit had geen resultaat. De groep kon niet vermoeden dat Surfsmurf de gsm had laten vallen in de auto van Lange Smurf…

Nu was het tijd voor Suzie om met een opvallende aktie te komen. Ook deze was goed voorbereid. Suzie klaagde dat het lopen door het mulle zand lastig was. Smullie is in dit soort gevallen altijd behulpzaam en bood Suzie een hand aan ter ondersteuning. De dropping werd dan ook hand in hand afgelegd, zelfs toen het niet meer nodig was. Toen hier een opmerking over kwam had Suzie haar opmerking ook al klaar. Deze is terug te vinden bij de citaten. Smullie was hierdoor zo verrast dat hij geen weerwoord meer had…

Even werd er uitgerust. Iedereen bleek toch wel zwaar vermoeid van het lopen door het mulle zand. Toen we weer verder wilden gaan bleken een aantal Kempenkampertjes zelfs al in slaap gevallen te zijn. Gijs moest zelfs helemaal door elkaar geschud worden voordat we weer verder konden gaan.

Ondertussen was het nog steeds de bedoeling dat de auto’s van de andere groep gevonden werden. Het richtingsgevoel van Grote Smurf had het inmiddels al begeven, Smullie moest nog herstellen van de strakke opmerking van Suzie en Surfsmurf was nog steeds bezig met Klungelen (vallen, etc.). Alleen Lange wist blijkbaar nog genoeg aanwijzigingen aan de groep te geven om het eindpunt te kunnen bereiken. Toen uiteindelijk een auto gevonden werd met het opschrift “Kempenkamp ’03” was het eindpunt dan toch bereikt. Uitgeput kon deze groep beginnen aan de terugreis. Menig Kempenkampertje kon de ogen niet meer open houden en lag dan ook snel te slapen…

Aangekomen bij de blokhut bleek de andere groep nog niet terug te zijn. Zij hadden pech gehad en een heel stuk voor niets gelopen. Een afgezet gebied betekende een heel stuk omlopen. Ondanks het gestuntel van Surfsmurf was zijn groep dus toch als eerste terug.

Leave a Reply