Kempenkamp 2004 dag 7

Vrijdag 30/7/2004

Een dag vol verrassingen

Ochtendgymnastiek
Op vrijdagochtend had de jeugd pech. Er moest direct actief begonnen worden. Ochtendgymnastiek stond op het programma.

De meeste kinderen stonden vrij snel buiten, maar er waren toch een paar Kempenkampertjes die er moeite mee hadden deze ochtend. Snel opstaan was er voor hen niet bij. Het tempo van Sophie lag zelfs zo laag dat ze maar in haar pyjama meedeed aan de ochtendgymnastiek…

 

Tijdens de ochtendgymnastiek kon je duidelijk zien wie er allemaal nog niet wakker was. Brigitte liep een beetje te dromen terwijl de rest aan het hardlopen was. Het duurde nog wel even voordat ook zij actief deelnam.

Erg actief was Nick Schmitz. Hij deed alles erg goed na en was zelfs nog bezig toen de Smurfen al klaar waren met de gymnastiek. Hij had er dus echt zin in. Wij vragen ons alleen af of hij niet te veel geslapen heeft deze week?!?

Smokkelspel
Dit jaar bestond de smokkelwaar uit exotische producten die bij post 1 in de jungle voor twee Smeurfo gekocht moesten worden bij Kelly, Roy en Brilsmurf.
De bananen waren het minste waard en leverde 3 Smeurfo op als ze bij post 2 ingeleverd werden bij Crijn en Surfsmurf. De kersen leverde 6 Smeurfo op als ze ongeschonden konden worden doorverkocht en de kikkertjes 10 Smeurfo.

Maar helaas voor de kinderen was ook de Smurfenpolitie weer gewaarschuwd dat er massaal gesmokkeld zou worden deze dag en ze hadden zich dan ook met hun knuppels verstopt over het terrein…
Hieronder volgt een kort verslag van wat ik van het Smokkelspel heb meegekregen, het terrein was vrij groot dus als er kinderen of Smurfen zijn die hier iets aan toe te voegen hebben dan lees ik het graag op de site.

De oudere kinderen die al een aantal jaren meegaan, zijn bij dit soort spellen vaak in het nadeel omdat de Smurfen weten dat ze juist heel goed op hen moeten letten. Dit ondervond bijvoorbeeld Dirk die door Potige erg vaak teleurgesteld terug gestuurd moest worden naar post 1. Of is teleurgesteld misschien niet het juiste woord? De kinderen mochten namelijk hun smokkelwaar opsnoepen als ze gepakt waren…
Rik hoorde dit jaar ook bij de kinderen waar speciaal op gelet werd. Dit had hij echt aan zichzelf te danken. Hij zat aan de ontbijttafel te verkondigen dat Moppersmurf het zwaar zou krijgen tijdens de bonte avond. Dat kan… Maarja, dat moet je dan niet vlak voor mijn favoriete spel gaan zitten verkondigen, hè Rik?

Als je bij de jongste kinderen hoort en niet zo hard kan lopen als de oudere jongens lijkt het smokkelspel misschien wat moeilijker, maar niet voor Anne van Heeswijk. Ze liep samen met Potige Smurf naar post twee. Toen Moppersmurf bezorgd kwam vragen wat er aan de hand was, bleek Anne zich aan haar knie bezeerd te hebben. Moppersmurf heeft die dag nog verschillende keren gevraagd of het al wat beter ging met de knie van Anne maar heeft inmiddels gehoord dat hij door Anne en Potige voor de gek gehouden is… Potige was dit jaar trouwens sowieso niet zo’n heel erg betrouwbare Smurfenpolitie want een vergelijkbaar trucje heeft hij ook uitgehaald met Anne Willem.

Natuurlijk waren er nog meer kinderen die goed nagedacht hadden over een smokkelmethode. Vaak kwamen ze in groepjes van drie of vier op twee smurfen af rennen zodat de smurfen gingen twijfelen wie ze nou moesten pakken. Ook heb ik gehoord van kinderen die er in geslaagd zijn Smurfen om te kopen en voor één Smeurfo door mochten lopen!

Ook de Smurfen gebruikte natuurlijk verschillende tactieken… Sommigen liepen gewoon keihard achter de kinderen aan, waarbij vooral Suzie een geduchte tegenstandster bleek. Anderen hadden misschien minder zin om moe te worden en sloten op het gemak met 2 of 3 Smurfen één kind in.

En dan waren er nog een aantal pechvogels. Nick W. en Wessel deden de naam van hun groep (JC Verdwaald) eer aan en Jeffrey en Rutger hadden moeten weten dat het niet verstandig was om met hen mee te lopen. Gelukkig heeft een aardige Dongenaar ze weer naar de blokhut gebracht.
Patrick knalde hard met z’n voorhoofd op een boomstronk, maar kon toch verder. Net als Muzieksmurf die even later in dezelfde bosjes ook hard onderuit ging.

Maar uiteindelijk kwam dus toch iedereen heelhuids bij de blokhut aan. De resultaten van de inspanningen van deze ochtend zijn verwerkt in de volgende eindstand:

Eindstand Smokkelspel

De Ontdekkingsreizigers  10
De Avonturiers       8
De Blauwe Bosapen      7
De Survivors        7
JC Verdwaald        7
De Jungelaars        6
De Regenbroeders      5
De Apen van de Jungle    3

Aan het eind van het smokkelspel, toen de helft van de kinderen al op weg was naar de blokhut, ontstond er enige twijfel of Suzie nog wat smokkelwaar had. Crijn en Boerensmurf offerden zich op en Suzie werd nog eens grondig gefouilleerd…

 

Even rust…
Zo aan het einde van de week beginnen de Smurfjes toch wel moe te worden. De mogelijkheid om even uit te rusten is dan ook erg welkom. Terwijl de kinderen binnen net begonnen zijn met de finale van het aapjes zoeken zit een groepje smurfen gezellig buiten op het gras te kletsen met elkaar. Één van de zeldzame momenten welverdiende rust…

Aapjeszoeken: De finale…
Aan het einde van de week waren er al een hele hoop aapjes gevonden, maar nog niet allemaal. Daarom mochten de jongsten van elke groep zo snel als ze konden al die hulsjes open maken en kijken of er nog een aapje in zat. De laatste aapjes waren nu gevangen en dus waren er nu 40 letters. Natuurlijk moest daar nog iets mee gebeuren. De opdracht luidde als volgt: Maak twee zinnen van elk 20 letters.

 

Nu kon het puzzelen beginnen. Er werden een paar tips gegeven, maar echt duidelijk was het allemaal nog niet. De Jungelaars hadden al vrij snel “Klungel in de jungle”, maar dat waren maar 17 letters. Er moest dus nog een woordje bij. Maar wat? Alle andere groepen waren nog niet echt ver… Toen klonk ineens het lied “Je bent een Klungel in de jungle” door de eetzaal. Welke Smurf had dat lied nu weer opgezet? het effect was in ieder geval dat iedereen de eerste zin nu vrij snel had: “Met Klungel in de jungle”.

 

De eerste zin was dus gevonden. Nu die tweede nog… De Blauwe Bosapen hadden al snel door dat die zin wel ongeveer hetzelfde zou zijn. Ze wisten inmiddels dat Smurfin er in voorkwam. Maar een ander woord voor jungle was moeilijk te vinden. Toen riep ineens een groep Smurfen “rim!”. Dat werd beantwoord door een andere groep Smurfen met “boe!”. De Blauwe Bosapen snapten de hint direct. De tweede zin moest zijn: “Met Smurfin de rimboe in”. Nadat de twee zinnen door Brillie gecontroleerd waren mochten zij als eerste naar buiten om hun verrassing in ontvangst te nemen.

De Kempenkamp 2004 shirts…
Eenmaal buiten aangekomen mochten de Blauwe Bosapen een zak openmaken en…

Daar zijn ze dan eindelijk! De Kempenkamp 2004 shirts kunnen aangetrokken worden. Dit jaar zijn er twee uitvoeringen. Voor de jongens is er het shirt met de tekst Met Smurfin de rimboe in terwijl op de shirts van de meisjes de tekst Met Klungel in de jungle staat.

 

De Bonte avond
Het is vrijdagavond, dus het is tijd voor de Bonte Avond. Alle groepjes hebben een week de tijd gehad om stukjes te bedenken en te oefenen. Dat bleek ook wel uit de optredens. Wat was het niveau hoog dit jaar. We hebben met veel plezier naar alle stukjes gekeken.

De Jungelaars
Het is altijd moeilijk om als eerste je stukje te moeten voordragen, maar de Jungelaars waren goed voorbereid. Ze beelden een metamorfose uit. Deze ging alleen niet zoals je zou verwachten. De ‘slachtoffers’ werden zowat verbouwd.

 

Zo kwam er een knuppel aan te pas om het gezicht van Rob te bewerken. De tandarts uit dit stukje deed ook niet bepaald voorzichtig zijn werk. Met grof geweld werden de gebitten bewerkt. Kapster Sophie deed wel wat voorzichtiger, maar had niet bepaald haar dag. Dat was duidelijk te zien aan het kapsel van Anne.

 

Wat wel goed werkte was de spreuk om Anne Frans te laten spreken. Dat lukte zelfs zo goed dat ze nu geen Nederlands meer kent…

De Blauwe Bosapen
Een heel ander stukje kwam van de Blauwe Bosapen. Dit groepje bleef heel goed bij het thema van deze week. Wat was er gebeurd? Onze schattige Jane (Patrick) was in de jungle aan het wandelen toen ze aangevallen werd door een boze aap (Jurgen). Tarzan (jasper) kwam haar, samen met zijn lieve aapje Kelly, snel te hulp en sloeg de boze aap met zijn knuppel bewusteloos. Hij sloeg trouwens ook Boerensmurf bewusteloos omdat die niet snel genoeg de muziek bediende…

 

Even later speelde Tarzan wat samen met aapje Kelly. Dat spelen best wel gevaarlijk kan zijn bleek al snel. Tarzan lette even niet op en hij knalde tegen een boom (Joost). Zwaar gewond viel hij op de grond. Paniek! er moest snel iets gedaan worden. Jane was helemaal van slag en kon niets meer doen. Geen nood: aapje Kelly was er nog! Snel haalde ze de verbandtrommel en toen… werd de boom snel verzorgd!!!

 

Er werd heel toepasselijk afgesloten met het EHBO lied. We vragen ons alleen af of Boerensmurf nog een EHBO behandeling heeft gehad…

De Survivors
De Survivors trakteerden ons op een van de beste stukjes die wij ooit hebben gezien. Het verhaal was leuk en er werd erg goed geacteerd.

Een groepje kannibalen zit te balen omdat zij niets te eten hebben. Kannibaal Suzie vindt dat het maar eens tijd wordt om op jacht te gaan.

 

Als ze zich verstopt hebben in het oerwoud komt jager Roel eraan. Hij wil Kannibalen vangen. Dit lukt hem echter niet want al snel hebben de kannibalen hem gevangen genomen.

Hij wordt in een grote ketel gestopt. en het bereiden van het feestmaal kan beginnen. Het is nu tijd voor een feestje en Floris pakt zijn gitaar. Een feestlied klinkt door het oerwoud want de kannibalen weten zeker dat ze voorlopig geen honger meer zullen hebben…

 

Liedje De Survivors (Melodie: What shall we do with the drunken sailor)
(Gitaar: Floris, Zang: Alex, Daan en Suzie)
Wij zijn kannibalen
Leven in de Jungle
Hebben iets gevangen
Dat zal lekker smaken

Hij zal heel hard boeten
Voor zijn grote misdaad
Hij kwam binnendringen
Zonder het te vragen

(Zang: Roel)
Nu ben ik gevangen
Door die kannibalen
Ik besef dat dit een hele grote fout is

De Regenbroeders
Deze groep had maar één doel: Mopper moest voor schut gezet worden! Dat lukte aardig… Hiervoor werd het spel “De zwakste schakel” gebruikt.

 

Mopper kreeg als tegenspelers Brillie en Potige. Je zou zeggen dat Mopper net zoveel of nog meer weet dan zijn rivalen, maar al snel was duidelijk dat Mopper toch niet echt veel wist. Of lag het misschien aan de vragen?!? Het antwoord hierop zou snel komen.

In de wegstemronde werd Mopper natuurlijk gestraft voor zijn erg slechte optreden en hij mocht met trots de titel “De zwakste schakel” in ontvangst nemen. Wat Mopper niet meer heeft gezien is dat Potige, als uiteindelijke winnaar, smeergeld aan Brillie gaf. Maar dat was nog niet alles want ook De Regenbroeders kregen geld van hem. We weten nu dus nog steeds niet of Mopper wel echt de zwakste schakel is…

 

De Ontdekkingsreizigers
Ook de Ontdekkingsreizigers hadden iets bedacht voor de Smurfen. Ze vroegen een aantal vrijwilligers uit het publiek en kozen hier heel slim alleen Smurfen uit. Waarom dit gedaan werd was al heel snel duidelijk.

 

Deze groep had bedacht om de koningsrace die bij de hindernisbaan gehouden was maar eens over te doen. Als koning moesten de Smurfen Smullie gebruiken. Dat was even slikken: Smullie had vandaag extra veel pannenkoeken op en hij had zijn voorraad Pringles opgemaakt… Dragen bleek al snel geen optie. Dan maar de manier die de Ontdekkingsreizigers zelf bedacht hadden tijdens de hindernisbaan…

 

Terwijl alle andere Smurfen op de grond gingen liggen daverde Smullie over ze heen. Je hoorde de Smurfen klagen dat Smullie niet meer zoveel pannenkoeken moest eten. Een snoepcontrole aan het begin van de week bij Smullie zou misschien ook handig zijn…

Toch wisten de Smurfen van de Ontdekkingsreizigers te winnen. Ze waren dus erg tevreden totdat bleek dat Smullie te vaak de grond geraakt had. Door de straftijd wonnen de Ontdekkingsreizigers alsnog…

De Apen van de Jungle
Deze groep had bedacht om een stukje te doen in het thema van het vorig jaar! Toen hadden we een week lang allerlei boeven en politie op kamp…

 

Wat was er aan de hand? Sjoerd speelde… ja wat speelde hij eigenlijk? In ieder geval iemand die graag mensen vermoordde. Dat deed hij dan ook maar direct. Telkens als hij iemand vermoordde maakte hij daar ook nog rare geluidjes bij… Hij werd als verdachte ondervraagd, maar ook de ‘ondervrager’ werd door Sjoerd vermoord…

 

Uiteindelijk lukte het de politie, na een aantal ontsnappingspogingen van Sjoerd, om hem gevangen te nemen. Zo kwam alles toch nog goed…

JC Verdwaald
Vette pech voor Klungel! Zo kun je het stukje van JC verdwaald wel omschrijven. De Smurfen zaten in de jungle en ze vonden het leuk om Klungel te plagen. Deze deed zo goed hij kon wat hij moest doen, maar Klungel zou Klungel niet zijn als er niet vanalles fout ging. Zo moest hij de wacht houden, maar hij schoot een gat in het dak. Hierdoor werd het matras van Smurfin nat…

 

Ondertussen werkte Lolsmurf aan diverse cadeautjes voor Klungel. Hierdoor kreeg hij vaak een explosieve verrassing.

 

Toen de Smurfjes honger hadden ging Smurfin Bramen plukken en Klungel ging jagen. Terwijl alle Smurfen van de geplukte bramen aan het eten waren, kwam Klungel terug van de jacht. Hij deed zo Klungelig dat zelfs de laatste bramen voor zijn neus weggehaald werden. Het stukje eindigde met een grote knal toen Klungel wel heel veel cadeautjes tegelijk openmaakte…

De Avonturiers
Deze groep had een doe-spel bedacht voor de Smurfen. Het bleek een soort Olympische Spelen te zijn, maar dan net anders… Terwijl ze een bepaald dier imiteerden moesten ze een sportieve prestatie neerzetten. Ze moesten het opnemen tegen de Avonturiers zelf.

Er werden drie Smurfen uitgenodigd om aan deze spelen mee te doen. Dat waren Lolsmurf, Surfsmurf en natuurlijk Klungel. Toen er gestart werd bleek al snel dat de Smurfen het veel zwaarder hadden. Niets lukte… Het hoogspringen van Surfsmurf niet, het gewichtheffen van Lolsmurf niet en ook Klungel kon het niet waarmaken. De Avonturiers ging het een stuk beter af. Zij deden alles moeiteloos. Dat was ook niet zo’n wonder want het werd de Smurfen telkens net iets moeilijker gemaakt…

 

In het finalespel moesten er bekertjes water leeggedronken worden. Surfsmurf dacht al dat ze dit gingen winnen, maar toen bleek dat de Smurfen vals gespeeld hadden. Daar baalde hij erg van want hij had erg zijn best gedaan…

Eindstand Bonte Avond

De Survivors        30
De Blauwe Bosapen     27
De Jungelaars       24
JC Verdwaald        21
De Ontdekkingsreizigers  18
De Regenbroeders      15
De Apen van de Jungle   15
De Avonturiers       15

Het Grote Nooit Meer Teruglied 2004
Het kan natuurlijk niet gebeuren dat alle Kempenkampertjes niet weten wat de Smurfen nu van de week gevonden hebben. Vandaar dat “Het grote nooit meer teruglied” niet kon ontbreken…

Net als vorig jaar heeft het duo Mopper & Brullie hard aan dit lied gewerkt. Zelfs tijdens de Bonte Avond werden er nog dingen toegevoegd. Het resultaat van hun inspanningen kun je hieronder nog eens nalezen…

Je kunt hun optreden nu ook  bekijken (0,8mb).

Het is weer vrijdag, het kamp is voorbij
Dat komt nooit meer terug
Ik ben niet verdrietig, ik ben niet echt blij
Dat komt nooit meer terug

Je verdwaalt in de Jungle met Klungel
Maar iedereen komt er morgen weer uit
De wespen, die blijven gewoon op het kamp
Zien we nooit meer terug

Hippe Smurf, werkt zich kapot
Zien we nooit meer terug
Ook Potige smurf was een echt sterke kracht
Zien we nooit meer terug

En wat dacht je van Stan met z’n beugel?
Of het Frans van onze Jasper
Patrick en Roy, waar was hun stem
Dat komt nooit meer terug

Ons speklapje Dirk heeft honger gehad
Zien we nooit meer terug
Het smokkelspel, was voor vier niet genoeg
Zien we nooit meer terug

Potige heeft het antwoord gekocht
Zien we nooit meer terug
De zwakste schakel vonden WIJ niet echt leuk
Rik zien we nooit meer terug

De lamp van René was verdwenen
Het zwempak van Anne terecht
De wond in m’n hand, een pleister geplakt
Dat komt nooit meer terug

Elf jaar kamp, hoe hou je het vol
Dat komt nooit meer terug
Ik denk door Knutsel, Smurfin en de Lol
Dat komt nooit meer terug

We hebben drie meiden van veertien
Ze tellen elk jaar af tot het kamp
Nu zijn hun dagen op kamp echt geteld
Zien we nooit meer terug

Kelly d’r knieën, ze was wat traag
Zien we nooit meer terug
Zelfs Crijn op z’n krukken, liep haar eruit
Ziet ze nooit meer terug

Kelly gaat mee sinds 2000
Met recht een kampveteraan
Kelly de trouwste van de smurfenfans
Die komt nooit meer terug

Super Trouper gedanst door Sophie
Zien we nooit meer terug
Het bed van Sophie, zo lek als een zeef
Dat komt nooit meer terug

De 6e is voor haar echt de laatste
Haar broertje en zus mogen wel
Sop-pie Sophie, met DIE boze blijk
Zien we nooit meer terug

Een foto van Suzie, de handen ervoor
Zien we nooit meer terug
Haar Trouble smurf shirt, maakte ons in de war
Dat komt nooit meer terug

Suzie is soms wat verlegen
Verborgen talenten zijn schaars
Vorig jaar, een nieuw geluid
Dat komt nooit meer terug

(Melodie: Ik wou dat ik jou was)
Ik wou soms dat ik Suzie was
Niet een smurf, maar juist een kind was
Ik denk dat Suzie wou dat ze geen 14 was…

Die zien we nooit meer terug

Dit was ons kamp, we zeggen houdoe
Dat komt nooit meer terug
Ons gebrul en gemopper, jullie zijn het nu moe
Dat komt nooit meer terug
Jullie hebben naar ons geluisterd,
Wij vonden jullie heel lief (nee, echt!)
Als we nu zeggen, het was eens maar nooit weer
Komt het nooit meer terug

Uitdaging
Potige heeft ooit een uitdaging geplaatst rond de inschrijvingen. De Kempenkamper die Surfsmurf het eerste wakker belde nadat de inschrijvingen gestart waren zou iets van hem krijgen. Die eer ging naar Suzie. Het is haar als enige gelukt om Surfsmurf wakker te bellen. Voor haar dus een kleinigheidje.

Laatste avond
Omdat het de laatste avond is mocht er extra lang opgebleven worden. Er werden spelletjes gespeeld, je kon bij het kampvuur gaan zitten en er was net als andere jaren weer een disco.

Veel kinderen kozen het kampvuur. We hebben deze week erg veel beleefd en er was dus heel wat interessants om elkaar te vertellen. Laura had bedacht dat ze wel iets terug kon doen voor de Smurfen. Ze heeft dan ook heel wat Smurfen een massage gegeven. Dat deed goed!

Wat verderop werd het grote schaakbord veel gebruikt en binnen in de blokhut kon je overal wel kinderen vinden die een spelletje aan het doen waren.

 

Het was een gezellige chaos deze laatste avond, maar ook aan deze avond kwam een einde. Het was inmiddels al na twaalven toen iedereen naar bed ging. Een zeer geslaagde dag kwam daarmee ten einde. Tenminste, dat dachten de Smurfen…

Nachtgymnastiek
Net toen alle Smurfen lagen te slapen, werden ze met veel lawaai wakker gemaakt. “Opstaan! Tijd voor nachtgymnastiek!” klonk het door de blokhut. Een aantal smurfjes probeerde zich te verstoppen onder hun slaapzak, maar alle Smurfen moesten er aan geloven. Buiten werden de eerste rondjes al gerend en al snel bleek dat de Smurfen best nog wel wat energie overhadden. Dirk werd dan ook al snel ingehaald door een aantal Smurfen. Wie gaf hier nu eigenlijk de nachtgymnastiek? Nadat iedereen zich flink moe had gemaakt gingen we allemaal weer snel naar bed. De laatste avond was nu echt afgelopen.

De Bonte Avond door de ogen van een Kempenkampertje
Het is altijd leuk om terug te lezen wat de kinderen van het kamp vonden. Er is één Kempenkampertje die al een aantal jaren verslagen maakt voor de website. Kelly Noten vertelt ditmaal wat ze van de Bonte Avond vond. Bedankt voor je bijdrage Kelly!

  De bonte avondZoals elk jaar werd ook dit jaar deze geweldige week weer afgesloten met een bonte avond. Alle groepjes hadden deze week tijd gehad om een stukje van 5 minuten te bedenken en te oefenen. Rond een uur of half 8 begonnen de eerste voorbereidingen. De eerste groepjes moesten zich klaar gaan maken voor hun voordracht om het zo maar even te noemen.
  De jury vond het stukje van de Survivors het beste want zij kregen hun verdiende eerste plaats. Wij, De Blauwe Bosapen, werden 2e, waar we zeer tevreden mee waren J.
  Nadat iedereen met zijn groepje hun stukje hadden uitgevoerd werd het tijd om naar het kampvuur te gaan. Daar zongen Mopper en Brillie hun zelfgeschreven Nooit meer teruglied. Ook werd de beloning van de prijsvraag: “Wie belt Coen als eerste wakker?” uitgedeeld. Suzie was deze winnares en ook Sophie en ik werden gevraagd even naar voren te komen vanwege het feit dat dit ons laatste kamp was L. Hierna was er een disco in de eetzaal en ook rond het kampvuur bleef het druk. Rond een uur of 12 ging de muziek uit en moesten de jongere kinderen naar hun bedjes toe waar ze later niet meer uit waren te slaan. Niet veel later moesten ook de ouderen gaan slapen, want zij hadden nog plannen voor de nacht in petto.
  Smurfjes ik kan alleen maar zeggen dat ik weer een echte super week heb gehad en dat dit waarschijnlijk één van mijn leukste jaren was. Ik kan er kort over zijn en het in één woord samenvatten… SUPER!!! Smurfjes bedankt!

  Kelly

Leave a Reply