Bughouse

Bughouse is een populair schaakspel dat door de kinderen de hele week al veel gespeeld is. Het is een variant waarbij je met 2 tegen 2 speelt op 2 borden. Als je een stuk van je tegenstander slaat, geef je dat door aan je teamgenoot en die mag dat stuk dan op zijn/haar bord inzetten. Het is dus een soort doorgeefschaak. Alleen bij ‘gewoon’ doorgeefschaak mag je een stuk niet inzetten met schaak of mat, maar bij bughouse mag dat wel!

Op vrijdagochtend was dan het ‘officiële’ bughousetoernooi. De smurfen hadden de teams zo ingedeeld dat alle tweetallen ongeveer even sterk zouden moeten zijn. In ieder geval zo dat de verschillen tussen de teams niet te groot waren.

We speelden met 12 teams. Omdat er een oneven aantal kinderen was mocht Kevin samen met een smurfje spelen. Ook werd er spontaan een smurfenteam, bestaande uit Knutsel en Boeruh, opgericht zodat ieder team elke ronde kon spelen.

Omdat er kinderen waren die dit spel al veel vaker gespeeld hadden, waren sommige wedstrijden al binnen een minuut afgelopen. Bughouse is namelijk een spel waarbij het heel snel kan gaan als je de goede strategie niet kent (en je tegenstander wel). Voordat je het weet sta je mat door een stuk dat zomaar wordt ingezet! Het is toch heel anders spelen dan bij gewoon schaken.

Het team dat gevormd werd door de gebroeders Koen en Jasper bleek het meest bedreven in deze schaakvariant, want zijn wonnen alle 5 de wedstrijden. Check Sparrow en De Schurende Scheurbuiken wonnen het spel omdat ze gemiddeld per kind de meeste punten scoorden.

 1. Jasper & Koen 5
 2. Valentijn & Aryun 4
 3. Arish & Gwen 3
 4. Freek & Jonne 3
 5. Paulien & Lorijn 3
 6. Jurian & Sebastiaan 2
 7. Olivier & Daniël 2
 8. Kevin & Smurf 2
 9. Sidney & Cathelijne 2
 10. Iris & Alex 1
 11. Willem & Kyano 1
 12. Knutsel & Boeruh 0
 • Check Sparrow – 10
 • De Vliegende Schaakstukken – 8
 • Kapitein Schaak – 8
 • De Schurende Scheurbuiken – 10

Sorry, comments are closed for this item.