Estafetteschaak

Dinsdagmorgen was het tijd voor estafetteschaak! De teams staan bij een pylon aan beide kanten op een meter of 8 van het schaakbord. Het eerste kind moet naar het bord rennen, een zet doen, weer terug rennen naar de pylon, daar de volgende aantikken en dan mag die weer naar het bord rennen voor de volgende zet, enzovoorts. Het gaat dus niet alleen om goede schaakzetten, maar vooral ook om de snelheid. Want je hoeft niet te wachten tot je tegenstander een zet heeft gedaan. Zodra je bij het bord bent, mag je een zet doen. En de winnaar is het team dat de koning van de tegenstander slaat. De strategie van de meeste teams is dus om maar zoveel mogelijk schaak te zetten en hopen dat het andere team dat in de snelheid niet doorheeft zodat je daarna de koning kan slaan. Dat gebeurt soms zelfs al na pas 3 zetten, waardoor het spel vrij snel gaat. Er werden in totaal 6 ronden gespeeld. Het team dat 5 van de 6 wedstrijden wist te winnen en daarmee de winnaar van estafetteschaak is geworden zijn de Schurende Scheurbuiken.

Een paar smurfen vonden het toen leuk om de kinderen uit te dagen voor een potje estafetteschaak. De 4 kinderen die gisteren het best waren bij het toernooitje, Valentijn, Freek, Willem en Iris mochten aantreden tegen Mopper, Klungel, Lollie en Smullie. Klungel zei nog “moeten wij niet verder weg gaan staan, want wij zijn groter, sneller, slimmer, beter enz.” Uiteindelijk werd er gewoon onder gelijke omstandigheden gespeeld en werden de smurfen helemaal ingemaakt door de kinderen! De smurfjes hadden geen enkele kans, verloren snel veel materiaal en de koning van de smurfen kon niet veel later ingesloten en geslagen worden. Hoogmoed komt voor de val, Klungel!

Ten slotte werd er nog een potje 4-persoonsestafetteschaak gespeeld. In dit geval dus 4-teamsestafetteschaak. Op een speciaal schaakbord voor 4 personen werd dit spel gespeeld. Dat is met 4 spelers al vrij onoverzichtelijk, laat staan met 4 teams in estafettevorm! De opdracht was weer om zo snel mogelijk de koning van de tegenstanders te slaan. Het team dat hier het beste in was, was Check Sparrow. Zij verdienden hiermee de meeste smurfo’s.

Sorry, comments are closed for this item.