Plotschaak

Natuurlijk hoort bij een kamp voor schakers ook schaakspelletjes. Daarom was vanochtend het eerste spel waarvoor de schaakstukken tevoorschijn getoverd moesten worden. Het was echter geen gewoon schaken. Nee, dit was plotschaak. Hierbij kan je, net als in een film, als je er heel erg slecht voor staat toch op een verrassende manier winnen. Elke ronde kreeg ieder kind namelijk een geheime opdracht. Als ze deze voltooid hadden, wonnen ze. Dat wil zeggen dat je niet per se mat hoeft te zetten.

Voorbeelden van opdrachten zijn:

  • Krijg 3 stukken in het centrum (dat lukte heel veel kinderen in de eerste ronden toen het nog niet duidelijk was dat pionnen NIET tellen)
  • Krijg een trippelpion (dit was Leo heel mooi gelukt)
  • Val een pion vier keer aan (hoewel ruimtesmurf tevergeefs heel hard haar best deed tegen Valentijn om dit te bereiken, lukte Rens dit binnen slechts een paar zetten tegen Sebastiaan)
  • Val een dame met twee stukken aan (Merlijn deed dit met een aftrek aanval)

Lolsmurf had echter ook een paar extra lastige opdrachten bedacht voor de extra goede schakers. Mika, Valentijn, smulsmurf en Casper mochten bijvoorbeeld schaakzetten door te rokeren, pat zetten of twee lopers op witte velden krijgen (promoveer een pion was ook een opdracht). Hoewel ze er niet allemaal even blij mee waren vonden ze het wel een leuke uitdaging. Valentijn heeft op een creatieve manier schaakgezet, nadat hij de koning van de tegenstander het halve veld overgejaagd had. Smulsmurf probeerde alle stukken bij Sebastiaan eraf te slaan om pat te zetten. Hij maakte echter een foutje en ging mat achter de paaltjes. Casper vond de twee lopers wel een leuk idee en vroeg of hij zijn opdracht mocht houden voor de rest van de partijen. Lolsmurf zag daar de humor wel van in en liet hem zijn gang gaan.

De uitslag:

Actie!!!!!!!!!!:                                           7
De gelaarsde pionnen:                          8
De rode lopers:                                       6
Het regent schaakstukken: de film:   6
New Kids: smurfo:                                 9
De schaakowners:                                  10

Sorry, comments are closed for this item.