Detectivequiz

Na een week van training was het donderdagavond tijd om de kennis, het inzicht en de vaardigheden van onze jonge spionnen te testen in de grote Detectivequiz. De quiz bestond uit 8 ronden, die afwisselend actief en passief waren. Allereerst werd de algemene kennis van spionnen en geheimen getest door middel van meerkeuzevragen. Het nummer van James Bond was natuurlijk wat te makkelijk, maar de vraag over Mata Hari lokte toch wat verkeerde antwoorden uit.
Een echte spion houdt zijn omgeving te allen tijde goed in te gaten en daarover ging de tweede ronde. Wie weet er bijvoorbeeld nog hoe het zwembad heette waar we heen gingen? En welke kleur heeft de Kempenkampvlag? (Kevin: “hebben we een vlag dan!?!?!”). In ronde drie was het tijd om de groepjes door elkaar te wisselen voor de reactieronde. Op leeftijd werden er verschillende reactiespelletjes gespeeld. Opvallend was dat de een-na-oudsten veel beter bleken in Set dan de groepsoudsten die hetzelfde twee tafels verderop speelden. Vlad bleek goed in Dobble en stal bij de jongsten de show met zijn reactievermogen.
De vierde ronde ging om inlevingsvermogen en mensenkennis. De smurfjes hadden allemaal de andere smurfjes ‘gerankt’ op een tiental goede en minder goede eigenschappen. (Bijv. ‘wie is de grootste avonturier?’ en ‘wie is het best in spelletjes?’) De kinderen kregen vervolgens vragen over deze smurfenranking. Soms klopte deze best goed met de werkelijkheid: Knutsel en Smul waren volgens hun collega-smurfjes het beste in spelletjes en hebben inderdaad meegedaan aan NK en EK bordspellen. Maar de smurfjes dachten ook dat smulsmurf lang niet te slechtste was in dammen, terwijl ze de regels niet eens kent! Voor de kinderen was dit een moeilijke ronde, maar gelukkig kon je altijd wel een gokje wagen: er zijn immers maar 14 smurfen mee op kamp.
In de pauze kregen de groepjes de vijfde ronde op tafel, die bestond uit 7 puzzels die varieerden van makkelijk, tot nagenoeg onmogelijk. Rens stond na dertig seconden al weer met een opgeloste puzzel bij de spelleiding! Lucas geloofde niet dat zijn puzzel uit elkaar kon, maar nadat Smul het in de keuken even uit elkaar had gehaald, had laten zien en weer in elkaar stopte, ging hij met hernieuwde moed aan de slag. Met resultaat: Team Mystic was met grote overmacht het beste in deze ronde.
Ronde 6 bestond uit plaatjes van beroemde detectives en bad guys. Wie kende Agent P, Scooby Doo, Darkwing Duck én Totally Spies? De kinderen bleken erg goed in deze ronde, maar ronde 7 zorgde voor wat meer hoofdbrekens. Daar moesten namelijk morsesignalen ontcijferd worden. De meeste groepjes bleken hier met goed luisteren en puzzelen redelijk uit te komen. Alleen ? had aan het einde van de ronde nog steeds 0 punten.
Tijdens de FINALERONDE konden vijf van de zes groepjes er nog met de winst vandoor gaan, dus ook dit was spannend. De jongsten kwamen in een kring te zitten en een van hen kreeg een tikkende (plastic, we willen niet weer politie op ons dak ;)) bom in hun handen. Ruimtesmurf gaf een thema en zodra je een woord met dat thema had bedacht mocht je de bom aan je linkerbuurman geven. Als de bom afging was het groepje van degene die de bom op dat moment vast had af en werd er verder gespeeld met de één-na-jongsten etc. In de finale stonden de groepjes met Thomas en Michael tegenover elkaar en speelden ze met zijn vieren: het team dat als laatste overbleef zou winnen. De broers lagen er zelf echter als eerste uit en dus moesten Dirk en Dion de beslissing brengen. Dirk dacht steeds erg lang na en niemand dacht dat hij er nog als winnaar uit zou komen, maar op het laatste moment gaf hij de bom door aan Dion, die geen schijn van kans meer had. MI6 won zo de finale en daarmee ook het hele spel.
Score:
Team Mystic: 6
Geen ID: 7
Sherlock Homies: 8
?: 5
Secrets: 9
MI6: 10

Sorry, comments are closed for this item.