Cowboyschaak 1

Cowboyschaak 1
Zondagochtend stond het eerste schaakspel op het programma, namelijk cowboyschaak. Alle stukken zijn hetzelfde als bij gewoon schaken behalve het paard en de dame. Uiteraard was er een grote link met het wilde westen!
Het paard is niet alleen een paard, maar er zit een cowboy op zijn rug. Cowboys zijn heel goed in drijven dus kunnen zij stukken opjagen. De meeste cowboys zijn veel aardiger dan mensen denken en kunnen daarom niet slaan. In plaats van een normale zet te doen, moet je een stuk dat wordt aangevallen door een paard één vakje naar eigen keuze opzij zetten. Dus wordt er ruimte vrij gemaakt voor het paard met de cowboy.
De dame wordt vervangen door een wat minder aardig persoon, namelijk door een bandiet. En zoals iedereen weet, hebben bandieten pistolen. Daarom kan een dame in plaats van een stap zetten ook een stuk neerschieten in de normale beweegrichting, maar met een maximaal bereik van 3 velden. Dit geldt ook voor eigen stukken natuurlijk, want alles in de schietlijn gaat van het bord!
Er werden 4 rondes gespeeld waarbij groepje tegen groepje streed om de punten. Deze ‘speciale’ regels zorgden voor veel leuke en gezellige verwarring bij de kinderen waardoor zelfs Brilsmurf verslagen werd door Fons! Elke ronde deed er een smurf mee omdat we één groepje van 7 kinderen hebben. Al met al heeft iedereen veel gelachen en zich gek laten maken door de vervelende regels. “Niet wééér die vervelende dame!” hoorden we genoeg kinderen zeggen.
Het waren de Apachen die uiteindelijk het beste konden opjagen en schieten.
Het Wilde Oosten: 9
Apachen: 10
Wilde katten: 7
De coole toekans: 6
De terminators: 7
Cowkids: 6


Leave a Reply