Dag 3: Een dagje in de keuken

Koken is leuk, proeven en een beetje aanpassen tot de juiste smaak. Makkelijk te doen in een pan voor 4 personen, maar voor 60 personen wordt het toch anders. Een simpele satésaus is dan opeens 8 potten pindakaas, meer dan een kilo suiker, een fles ketjap, een pot sambal en een kwart fles azijn. En dan hebben we het niet over de kleine flesjes en potjes. De pret voor de kookploeg begint al in de winkel, bij de vraag aan de vakkenvuller of er nog meer is van een bepaald product naast het volle vak in de supermarkt. Een vreemd gezicht is ons niet vreemd, al schept de het smurfenshirt hier al snel duidelijkheid. Op weg naar de kassa worden er voor twee broodmaaltijden (ontbijt en lunch) nog even snel 11 bruine en 9 witte broden ingeladen. Met twee winkelwagens en slechts een tiental verschillende producten ben je de enige in de rij bij de kassa. Zeg nu zelf, wie sluit er aan achter twee volle winkelwagens.

Terug op de blokhut zijn er altijd enkele smurfen die een klein rustmoment op de dag nodig hebben, 15 kg aardappelen schillen en 7 kg boontjes doppen is dan welkom. Samen met 10 potten rode kool en de halve voorraad aan vlees uit de weekaanbieding is er weer een avondmaal klaar. Het hoeft alleen nog even gekookt te worden. Het echte passen en meten op het gasfornuis, een timmermansoog is welkom om het allemaal op de gaspitten te krijgen.

Het rustmoment als alle pannen op het vuur staan wordt al snel opgevuld door het schoonmaken van de keuken (lees plaats maken in een grote keuken, die toch te klein is) en kinderen die maar al te graag willen weten wat ze die avond gaan eten. Zodat ze nog een uurtje hebben om goed na te kunnen denken of ze de bah-bon in moeten gaan zetten of dat ze deze nog een dag diep in de tas veilig bewaren. De kinderen hebben allemaal aan het begin van de week een bonnetje gekregen die ze eenmaal in kunnen zetten als ze het eten niet lusten. Dat avondmaal eten ze dan brood.

Alles staat klaar om op te scheppen, 5 grote dampende pannen, 4 bakken met salades. De kinderen eerst, de smurfen erna, dan kan de keukenploeg gaan eten. Al staat een deel van de kinderen te popelen om nog een keer eten te komen halen. De borden even aan de kant, de tweede ronde opscheppen en weer terug naar je bord. Hmm het begint al koud te worden en het rook en proefde nog wel zo lekker. Jammer, dooreten en snel de keuken uitvluchten zodat andere de afwas kunnen gaan doen en wij even een rustmoment kunnen pakken. Een kleine conservatie in de keuken, nadat blijkt dat de hoeveelheid eten net iets te weinig is voor iedereen. “Dichtsmurf, wil jij ook nog een toetje?” “ Toetje?, ik heb net mijn voorgerecht op.” Voor de gelukkige liggen er nog drie karbonades in de koelkast, grote kans dat deze de dag erop ook nog liggen.

We zijn dit jaar met een nieuwe groep in de keuken. Het gaat fantastisch, alles is op tijd klaar en bijna iedereen vind het lekker. Is het de onervarenheid in de keuken/boodschappenploeg of is het toch de eerste grap van lolsmurf. Tien blikjes kaneelpoeder terwijl het recept 10 kaneelstokjes vermeld. Bij deze zijn dan ook alles ideeën, recepten voor een te veel aan kanaalpoeder welkom. Anders zijn we aan het eind van het Kempenkamp genoodzaakt het winnend team een appeltaart te geven: twee appels, bakje boter en een potje kaneelpoeder voor elke kind uit het winnend team.

We hebben nu alweer zin in de kookmiddag van morgen: stoofvlees met aardappelpuree en bloemkool/wortelsalade of gaan we toch friet halen?

2 Comments

  1. Komplimenten voor de kookploeg en een extra voor wie de bah-bonnen heeft bedacht voor als het dan toch nog mislukt.
    Het zal een heel karwei zijn.
    Maar een recept voor kaneelpoeder, Jasper en Joris zijn gek op een gebakken appeltje met suiker en kaneel. helmaal wanneer die in zilverfolie op de bbq (of as van het kampvuur) wordt bereid 🙂

  2. Of maak een broodpap van de overgebleven (?) stukken brood, melk, suiker en kaneel.
    Maar klinkt goed hoor, wat jullie proberen. Ik ben blij dat ik niet hoef te helpen met aardappels schillen….

Leave a Reply