Kempenkamp 2009: Dag 6: Bezoek ijzertijdboerderij

Nadat ’s middags de broodpizza’s goed naar binnen zijn gegaan bij iedereen is het tijd om deze opgedane energie te gaan gebruiken en wel op de ijzertijdboerderij. Het is niet ver van de blokhut waardoor we er te voet naartoe kunnen.

Bij de boerderij worden we opgewacht door enkele mensen in wel heel erg oude kleding en op hun blote voeten.

 

Samen gaan we rond het vuur zitten en wachten vol spanning af. Er wordt het één en ander uitgelegd over hoe mensen vroeger leefden. Ook werd er rondgegaan met enkele voorwerpen als een heel oude bijl.

 

Na deze geschiedenisles is het tijd om de groep in drieën op te delen (op lengte) en de omgeving te verkennen samen met één van de mannen op blote voeten.

 

Verteld wordt over hoe men in de ijzertijd leefde. Van vuur maken tot huizen bouwen, van slapen tot jagen en van het kruidentuintje tot de grafheuvel de kinderen weten er nu alles van. Na deze verkenning wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Om beurten gaan de drie groepen speerwerpen, vuur maken en archeologische opgravingen doen. Dat vuur maken met vuur- en slagsteen viel nog niet zo mee. Bij de eerste groep kwam de rook uit elke kier van het gebouw en kon je binnen bijna niets zien door de rook. Bij het speerwerpen moesten konijnen en zwijnen gevangen worden, wat nog niet mee viel. Vele konijnen gingen er als een haas vandoor.

 

 

 

Terwijl bij de opgravingen de ene na de andere ontdekking gedaan werd.

Als laatste kregen de kinderen een plattegrond mee en een vragenlijst om twee aan twee op pad te gaan. Na deze speurtocht bleek dat sommige kinderen eigenlijk alles al wisten, want ze zaten immers al in groep vijf!

Na een middag in het verleden te zijn geweest werd het weer hoog tijd om naar het heden terug te keren, ditmaal via een kortere route over het grasveld in plaats van er om heen.

Een erg leuke en gezellige middag waar niemand zich verveelde!

 

 

Leave a Reply