Kempenkamp 2009: Dag 4: Kleine smurfjes spellenmiddag

Dinsdagmiddag hebben wij, Vera, Mathijs, Patrick en Stef, een spelletjesmiddag mogen organiseren voor de kampkinderen: ex-kampleden voor een dagje in de huid van – of, beter gezegd, in de shirtjes van – Smurfin, Potige, Mopper en Luilak Smurf. De spelletjesmiddag bestond uit 8 verschillende spellen rond het kampthema “op de boerderij” en geïnspireerd door spreekwoorden. Zo kreeg ieder spel een spreekwoord als titel:

– De appel valt niet ver van de boom

– Boeren en varkens worden knorrend vet

– Teveel hooi op de vork nemen

– Een boer waagt wel een kers

– Het kalf moet uit zijn natuur dansen

– Met een andermans kalf ploegen

– Wat de boer niet kent dat vreet hij niet

– Zo leert men de boer de kunst af

De appel valt niet ver van de boom

Bij dit spel mocht een kind als “kruiwagen” dienen om de appels van de boom naar een emmer verderop te brengen. Hij of zij mocht kruipend met een schaal met balletjes op de rug slalommen tussen wat pionnetjes om zodoende de appels allemaal naar de andere kant te brengen, zonder dat ze vielen: immers, aan rotte “appels” heb je niet veel meer. Een spel waarbij tactiek erg belangrijk is, hoeveel appels neem je bijvoorbeeld mee, hoe voorzichtig ga je kruipen en wie zet je in als kruiwagen?

Boeren en varkens worden knorrend vet

Hier mochten de kinderen bewijzen dat ze echte boeren waren. Ze mochten zelf met hun groepje een echt boerenlied bedenken, wat ze na de spelletjesmiddag mochten zingen. De enige eisen voor het liedje waren dat het uit tenminste 10 regels bestond en dat de tekst rijmde. En dat het over de boerderij gaat, natuurlijk. Hierbij draaide het vooral om originaliteit en creativiteit.

Teveel hooi op de vork nemen

Een mix van lachen en tactisch nadenken. Een groepslid mocht in een zelfgekozen houding gaan staan, zitten of liggen waarin hij of zij dacht zoveel mogelijk ballen vast te kunnen houden. Creativiteit en samenwerking was dan ook zeker van belang: iedereen mocht helpen om zoveel mogelijk ballen op iemand te gaan stapelen. Wat natuurlijk ook een grappig gezicht gaf, iemand volledig bedekt door ballen.

Een boer waagt wel een kers

Snoephappen: leuk en lekker. Een oud bekend spel, met je mond zoveel mogelijk snoepjes happen uit een teil met water. Kersensnoepjes, uiteraard. Met je hele gezicht in een bak water, een paar snoepjes proberen te happen en er daarna weer drijfnat uitkomen. Gelukkig lag er al een handdoek klaar voor degenen die zich in de bak water gewaagd hadden.

Een kalf moet uit zijn natuur dansen

Tijdens deze quiz werden er allerlei vragen gesteld over kempenkamp, de boerderij, schaken, smurfen en andere onderwerpen. Iedere vraag had antwoorden A t/m D, waarvoor verschillende plaatsen waren gemaakt. Nadat er een vraag gesteld was mocht ieder groepslid naar een letter, A, B, C of D, lopen, waarvan hij of zij dacht dat dat het goede antwoord was. Ze mochten naar een letter lopen in de volgorde van jong naar oud, zodat ook de jongste kinderen het initiatief kregen om zelf de vraag te beantwoorden.

Met andermans kalf ploegen

Bij dit spel stond samenwerking centraal. De bedoeling was om “paardrijdend” op de rug van een groepslid tussen pionnen te slalommen en daarna met een stok een ring uit de boom te steken, en dan terug te komen zodat het volgende tweetal kon starten. Zo kon je in de vorm van een estafette zoveel mogelijk ringen proberen te verzamelen.

Wat de boer niet kent dat vreet hij niet

Wat is een spelletjesmiddag zonder eetspel? Dat kan natuurlijk niet. Dus ook dit keer weer een leuk eetspel, waarbij de kinderen geblinddoekt werden en zo blind allemaal 2 stukjes groenten mochten proeven. De bedoeling was dan om zoveel mogelijk groenten goed te raden. En dat bleek soms nog best moeilijk: tomaat werd enkele keren voor watermeloen aangezien, en ui werd ineens als iets heel lekkers beschouwd voor enkelen die ui normaal niet zouden lusten.

Zo leert men de boer de kunst af

Bij dit laatste spel mochten de kinderen geheimtaal proberen op te lossen. In plaats van letters stonden er woorden in cijfers volgens 1=a, 2=b, 3=c, enz. Het doel was om zoveel mogelijk zinnen te kunnen ontcijferen, wat aardig lukte.

Na de spelletjesmiddag mocht ieder groepje het door hen gemaakte boerenliedje voor iedereen zingen. Hieruit kwamen heel wat leuke, creatieve en verassende resultaten. We hebben blijkbaar nog heel wat muzikale talenten, want in tien minuten een songtekst bedenken is nog niet zo makkelijk. Misschien moet Muzieksmurf toch maar eens op talentenjacht gaan J.

7 Comments

 1. Hé Luuk, eindelijk weer eens foto van je.
  Je moet wel een beetje blijer kijken want volgens mij is het hartstikke leuk!!!

  Groetjes,
  Papa.

  En let op die camera en dan flink gekke bekken trekken!!!!!
  O ja, en we wachten nog vol spanning op je eerste berichtje.

 2. Was hartstikke leuk!

 3. leuk om te doen en nog even aan een verslagje werken zodat er ook nog wat te lezen is

 4. Ja, ik zal even wat leuks gaan schrijven 🙂

 5. Ik heb muzieksmurf gemaild met mijn mooie verslaggie 😉

 6. *is stikjaloers dat ie nu pas terug is van vakantie*

 7. *lacht wessel uit :P*

Leave a Reply