Kempenkamp 2001 dag 2

Zondag 8/7/2001

Op bezoek bij de Egyptenaren

Tijdens onze tijdreis stoppen we vandaag bij de Egyptenaren. Een mummie van een Farao kwam ons vertellen wat we allemaal beleven kunnen bij de Egyptenaren. We moesten uitkijken voor Krokodillen, maar we moesten toch ook zoveel mogeljk water verzamelen. Hij wenste ons veel succes deze dag.

Potige Smurf

Net als andere jaren mag er elke dag een kind Potige smurf zijn. Je moet dit wel verdienen. Vandaag is Tom Slenders Potige. Waarom? Tom ging vandaag bij de jongste kinderen slapen omdat zijn zusje dit graag wilde. Dit deed hij terwijl hij bij de oudere kinderen mocht slapen. Echt een reden om potige te mogen worden!

Schaken

Vandaag werd er een snelschaaktoernooi gehouden. Er werd geconcentreerd geschaakt, maar toch lieten sommige kinderen de koning schaak staan. Dat was jammer, want dat kostte de partij! Sterkste bleek Bart Wenting te zijn. Hij wist alle partijen te winnen. Ook het schaken telt mee bij de teamscore. Wat de uiteindelijke puntenverdeling is zie je hieronder.

Snelschaaktoernooi Kempenkamp 2001 ranglijst na de negende ronde.

Nr Lnr Naam                      punten W.P. S.B. ap
 1 11 Bart Wenting                   9.0  45.0  45.00
 2 23 Rob Noten                    6.5  49.5  33.00
 3 13 Joep Bouten                   6.0  48.5  28.00
 4  1 Philip Minderhoud                6.0  47.5  24.75
 5  2 Floris v.d. Marel                6.0  40.5  25.50
 6 12 Tom Slenders                   5.5  44.5  22.25
 7 14 Sophie Paridaans                 5.0  51.5  24.00
 8 16 Suzie Noten                   5.0  50.0  24.50
 9 22 Tom van Uijen                  5.0  43.5  21.50
 10 19 Gijs Heeren                   5.0  43.0  18.50
 11 18 Roy Noten                    5.0  38.0  17.00
 12 10 Dirk Wenting                   5.0  33.0  13.50
 13 17 Ivo v.d. Marel                  4.5  46.5  20.00
 14  7 Kelly Noten                   4.5  36.5  17.50
 15  6 Gerben v. Straaten                4.0  43.0  12.75
 16 15 Brigitte Paridaans                4.0  40.5  14.50
 17 21 Wietse Elswijk                  4.0  40.5  11.00
 18  3 Eline vd Boomen                 4.0  36.5  9.75
 19  4 Koen Minderhoud                 4.0  34.5  6.75
 20  8 Lonneke Slenders                 3.5  31.5  5.00
 21 20 Mathijs Pellemans                3.5  29.5  5.00
 22  9 Ellen Sinot                   2.0  28.0  1.25
 23  5 Gwendolyn v Straaten               1.0  30.0  0.25

Dit geeft voor de groepsscores het volgende resultaat:

Flintstones 10
Reisgenoten 7
Tijdreizigers 6
GZN 5

De hindernisbaan

Er waren weer diverse hindernissen die genomen moesten worden. Voordat je hieraan kon beginnen moesten er eerst hulpmiddelen verdiend worden. Dit kon je doen door de juiste kryptische omschrijving bij het juiste spel te plaatsen.

Bij elk spel zat er een link naar Egypte, deze klopte alleen af en toe niet helemaal met de werkelijkheid.

Het schijnt iets met schaken te maken hebben
Link naar egyptenaren: In Egypte stroomt een rivier, de Nijl. Die overstroomt ieder jaar. Vroeger hadden de egyptenaren een hele leuke manier om het land ieder jaar na de overstromingen te verdelen. De boeren werden verdeelt in 4 teams. De slimste die als laatste overbleef mocht als eerste kiezen welk stuk land voor zijn team was.
Bij dit spel was het de bedoeling dat je je tegenstander insloot op het grote schaakbord. Je bewoog als een koning over het schaakbord. Op het veldje waar je vandaan kwam mocht niemand meer komen. Degene die als laatste nog kon bewegen op het bord, had gewonnen. De reisgenoten hadden als enige het hulpmiddel goed geraden, maar ondanks dit waren ze als eerste af. Wietse wist dit spelletje voor zijn groep (GZN) fantastisch uit te spelen en hiermee de volle winst binnen te halen.

Indien je het belletje hoort rinkelen, dan zit je goed.
Link naar egyptenaren: In de Nijl zwemmen ook krokodillen en zoals jullie allemaal geleerd hebben van Peter Pan hebben krokodillen een belletje op hun hoofd. Krokodillen zijn erg gevaarlijk, maar als het lukt om een ring over hun bek te doen kunnen ze niet meer bijten. Het volgende spel is een oud Egyptisch ritueel. De jagers oefenden daarbij het krokodillen vangen op elkaar.
Met een hoop gerinkel werden de tegenstanders gevangen met behulp van de hoepel. Sophie van de Tijdreizigers had blijkbaar de beste oren, want ze wist het spel te winnen.

Evenwicht of kracht?!
Link naar egyptenaren: Tijdens het bouwen van de piramides was het wel eens nodig om over te steken tussen twee muren. De oplossing was heel simpel er werd gewoon een balkje tussen gelegd; en lopen maar! Het grote probleem was als er twee mensen tegelijk over de balk wilden lopen. Daar werd dan hard om gevochten, er kon tenslotte maar een iemand naar de overkant. Dit is de reden dat er zoveel doden zijn gevallen bij de bouw van piramides.
Bij dit spel ging het om zo lang mogelijk op een balk te blijven te staan. Het ging bij het duel tussen Eline en Gijs duidelijk tussen evenwicht en kracht. Hoe hard Gijs ook sloeg, Eline bleef gewoon haar evenwicht houden, al had ze daarbij al haar armen en benen nodig, maar ze wist wel te winnen. Of zou het toch door de zeep zijn die ze mocht gebruiken.

The walk of kracht
Link naar egyptenaren: ‘walk’ like an egyptian
Hoewel er kracht in de omschrijving stond hadden veel groepen de kleinste kinderen voor dit spel ingezet. Maar het bleek voor hun geen probleem, Lonneke van GZN had de perfecte houding en hield ook nog eens de maximale tijd het gewicht omhoog. Haar broer Tom wist de houding van de Egyptenaren niet helemaal, maar hij hield het ook 1½ minuut vol.

Steentje op laat je rijden
Link naar egyptenaren: Tijdens het bouwen van de pyramides gebruikten de Egyptenaren veel grotere stenen dan tegenwoordig. Het is echter nog steeds de vraag hoe ze deze stenen in die tijd verplaatsten. Hebben jullie een idee?
De Flintstones wisten dit spel te winnen. Ze hadden het hulpstuk (plakband) geraden en daar hebben ze dan ook flink gebruik van gemaakt. Kelly werd volgeladen en leek volgens Lolsmurf wel erg op een ezel. U mag zelf oordelen.

Tussen de spellen door was er nog even tijd voor iets anders. Eline wist daar wel raad mee. Het touwtje springen was het favoriete spel. Maar wie is die andere sportieveling nou? Is dat Lollie?

Een quiz in Egyptische stijl.

De quiz die we zondagavond speelden, was niet zomaar een quiz. De jongere kinderen speelden er een belangrijke rol in, omdat zij de meeste punten konden scoren. Zo zorgde Gwendolyn voor 6 punten door de vraag over die moeilijke Egyptische tekentjes goed te beantwoorden met “hiërogliefen”. Ook Ellen wist als jongste heel wat punten voor haar groep binnen te halen. Er waren niet alleen open vragen, maar ook omschrijvingen en opdrachten. Bij de omschrijvingen van een persoon / ding kregen de kinderen vijf zinnetjes te horen, waarna ze mochten raden wie / wat er omschreven werd. De opdrachten waren voor alle groepjes tegelijk. Ze moesten bijvoorbeeld één meisje uit hun groepje schminken en verkleden als de Farao Hatsjepsoet… de resultaten waren verbluffend. Suzie, Lonneke, Eline en Ellen zagen er geweldig uit.

Ook hebben we met z’n allen gedanst als een Egyptenaar. Vooral Tom van Uijen mocht er zijn. Bovendien circuleerde er een schatkist. De groep die deze als laatste had, mocht de kist openen en kreeg 10 bonuspunten. De tijdreizigers wisten de schatkist tot het einde van de quiz in bezit te houden. Door hun 10 extra punten eindigden zij als tweede, op de voet gevolgd door de Flintstones.

De uiteindelijke score was als volgt:

Reisgenoten 10
Tijdreizigers 8
Flintstones 6
GZN 4

Leave a Reply