Kempenkamp 2007 dag 1

Zaterdag 30 juni

De piraten zijn aangekomen!

Vertrek

Zaterdag 30 juni, 13.00 was het dan zo ver, het kempenkamp zou weer beginnen! 🙂 Geheel in het piraten thema, werden de auto’s volgeladen en afgevoerd naar Gilze. Zoals ieder jaar begint het kamp natuurlijk met het inrichten van de slaapzalen, en het verkennen van de blokhut. Na een kopje koffie en wat ranja, zat het er voor de ouders op, voor de kinderen zou het nu pas echt beginnen.

Groepsindeling

De kielhalende kapiteinen

Pirates of Gilze deel 1

Pirates of the smurfen

Jurgen Antonis

Patrick de Jong

Stef van Beers

Rob de Haas

Sander Melissen

Mathijs Pellemans

Carl Pellemans

Wendy vd Linden

Mandy Sonnemans

Rogier Hempelman

Tom Ching

Jan-Willem Gorter

Marcel Meeuwissen

Simon Kok

Gidius Bok

Caroline Bollen

Jasper van Buul

De Badeendjes

Radio Veronica

Zeekomkommers

Wessel Veerbeek

Luuk Bollen

Nick Schmitz

Daan de Haas

Vera van Zoest

Maarten Vrenken

Thalia Wolffensperger

Rutger van Mierlo

Tom Weijtens

Martijn Melissen

Frans Heeren

Alex Zahradnik

Roel Montree

Marc Montree

Stijn Bijnen

Ankit Majhi

Dana Barel

Kennismakingsspellen

Omdat er toch altijd weer een aantal nieuwe gezichten zijn, beginnen we met een kennismakingsspel om zo toch al wat namen te leren kennen. Als piraten op een schip is het uiteraard belangrijk om samen te werken, iets wat dan ook centraal stond bij deze spellen. Na de gehoring van de beroemde fluit, werden de kinderen willekeurig in 6 groepen verdeeld. Bij ieder onderdeel moesten de kinderen als een team samenwerken om hun doel te bereiken.

1. Schipbreuk!

Jullie schip is geraakt door een kanonschot en het water schiet aan alle kanten naar boven. Binnen een aantal minuten zal jullie schip naar de zeebodem zinken. Zorg dat iedereen op het vlot past, laat niemand aan zijn of haar lot over! Werk samen, om iedereen op het vlot te krijgen, dit is jullie enige kans om te overleven.

2. Waarheidstest!

Als een team piraten op hetzelfde schip, moeten we natuurlijk wel het een en ander van elkaar weten, zodat we samen een schitterende tijd van samenwerking en plezier kunnen krijgen. Iedereen gaat in een kring staan en krijgt 5 levens. Iedereen houdt 5 vingers op, die de levens voorstellen. Diegene die aan de beurt is, zegt: ‘Ik, (naam) heb nooit…’ of ‘Ik, (naam) ben nooit…’ Als iemand in de groep dit wel ooit gedaan heeft, moet je een vinger naar beneden doen. Het is de bedoeling dat je zolang mogelijk in het spelletje blijft. Als al je 5 vingers naar beneden zijn, ben je uit het spel.

3. Samenwerkingstest!

Piraten moeten samenwerken. Want zonder een sterk team, kom je natuurlijk nergens. Deze test is gebaseerd op samenwerkingsvaardigheden, techniek en kracht. Je begint met de eerste 2 kinderen in een groep. Ga met de ruggen tegen elkaar aanzitten en probeer op te staan. Vervolgens wordt er een volgende persoon toegevoegd. Zitten in een cirkel, en opstaan maar. Supporter jouw team, en zorg dat jullie de opdracht vervullen.

2007-1 2007-2

4. In de knoop!

Jullie probeerden de zeilen te hijsen, maar op de een of andere manier, zijn de touwen, en zo ook jullie in de knoop geraakt. De groep gaat in een kring staan, je pakt kruiselings elkaars handen vast, en uit de knoop halen maar. Gebruik elkaars namen, denk na over mogelijke oplossingen, geef elkaar instructies, zoek een manier om dit probleem op te lossen.

5. Op zoek naar de schat!

Als piraten op een schip, gebruiken we natuurlijk nogal wat voorwerpen. Vervelend genoeg, zijn sommige piraten hun voorwerp verloren. Probeer te achterhalen wat jij verloren bent, zodat je het terug kunt vinden. Ieder kind krijgt een kaartje met een voorwerp daarop op hun rug geplakt. Ze weten niet welk voorwerp op hun rug geplakt is. Door middel van op personen af te lopen, probeer je uit te vinden, wat jouw voorwerp is. Stel jezelf voor aan je mede piraat. Je bekijkt elkaars voorwerp, en dan mag je 2 ja/nee vragen stellen. Als je beiden 2 vragen gesteld hebt, ga je naar de volgende piraat. Als je jouw voorwerp geraden hebt, haal je het van je rug af, en plak je het op je buik, zodat iedereen weet dat jij klaar bent. Ook als je jouw schat al gevonden hebt, je mag altijd je mede piraten nog helpen, zodat ook zij hun voorwerp raden.

6. Uiteindelijke piratentest!

Deze test zal laten zien of jij deze week nog flink wat piratennamen moet leren, of dat je de meeste al kent. De groep gaat in een kring staan. Een iemand begint met de bal. Je zegt een naam en gooit de bal naar de persoon wiens naam je net gezegd hebt. Nu is het die persoon zijn/haar beurt. Namen mogen niet dubbel gezegd worden, iedereen moet aan de beurt geweest zijn, voor we opnieuw beginnen.

Na een aantal ronden leken de namen er bij de meeste piraten al goed in te zitten. Na die middag nog wat gevoetbald te hebben en bordspellen gespeeld te hebben, verscheen het avondeten alweer op tafel.

2007-3 2007-4

2007-5

Bughouse

Na het kennismakingspel zijn de teams gesmeed en de eerste mogelijkheid om punten en goudklompjes te verdienen is aangevangen. Een bughouse toernooitje!

Eigenlijk draait het hele spel om overleg met je partner en rekening houden met elkaar. Gij die zwijgen zullen het zeil nooit kunnen hijsen, of iets dergelijks. Een aantal wat meer ervaren Bughouse spelers buitten dit goed uit en de beginners leerden erg snel.

Want ook al overleg je nog zoveel, het kan natuurlijk snel gedaan zijn als er met schaak en mat opgezet mag worden!

In groep 1 was het Girl power die hoogtij vierde. Mandy (Badeendjes), aangevuld door Smurfin stonden aan het eind fier bovenaan, met Tom en Alex namens de Zeekomkommers in hun kielzog. Maar zij konden niet voorkomen dat de meiden iedereen reduceerden tot haaienvoer.

Hoe anders was het in groep 2 waar voor de laatste ronde 3 favorieten streden voor de hoofdprijs. Deze koele kapers roofden groep 2 leeg aan punten en haalden uiteindelijk alledrie 8 bordpunten (uit de te behalen 10!). Stef en Gidius deden net als in Mandy in Groep 1 goede zaken voor de Badeendjes (Zou hun onschuldige naam expres zijn gekozen om hun koelbloedigheid te verhullen?). Maar aangezien er meer kaper op de kust waren, moesten zij de punten delen met Wessel en Ankit die uitkwamen onder de vlag van the Pirates of the Smurfen. Rutger zorgde met behulp van zijn bootsmaat Ruimtesmurf voor het behalen van de gedeelde eerste plaats, wat Radio Veronica natuurlijk met superstip binnenkwam!

Razend spannend was het ook in de derde groep waar onze woeste zeeschuimers nauwelijks voor elkaar onder deden. Voor aanvang van de laatste ronde waren er 4 kanshebbers op de fel begeerde hoogste trede op het podium! Uiteindelijk konden Patrick en Jasper (Pirates of Gilze) de vlag hijsen, op de meet waren zij iedereen de baas. Ze begonnen met twee gelijke spelen, maar toen kwamen ze op stoom. De tegenstanders hadden geen antwoord meer op hun spervuur van aanvallen (het samenwerken was van niveau!). Drie teams eindigden op de gedeelde 2e plaats. Mathijs en Jan Willen voor de Badeendjes lieten zien dat de Badeendjes goed vertegenwoordigd zijn in het Bughouse. Thalia en Martijn (Pirates of the Smurfen) verloren in de laatste ronde van de latere winnaars en werden dus ook knap 2e. Carl en Rogier kwamen ook dichtbij en maakten het rijtje nummers 2 af, zodat ook de Keilhalende Kapiteinen goudklompjes binnen haalden.

De resultaten van elke groep werden bekeken en zo kwamen we tot de conclusie dat de Badeendjes eerste zijn geworden en 10 punten verdienden in het klassement, de Pirates of the Smurfen 2e met 8 punten en The Pirates of Gilze 3e met 6 punten. Radio Veronica is vierde met 4 punten, gevolgd door de Zeekomkommers en op de laatste plaats de Keilhalende Kapiteinen.

Daarnaast zijn er goudklompjes verdiend door alle groepjes. Deze zijn nodig voor de Rode Draad gedurende de week. Want welke stoere piraten hebben er nu geen eigen schip? Deze schuiten zullen mooier en sterker moeten worden en dat kost nu eenmaal geld. Eens in de zoveel tijd zullen er zeegevechten plaats vinden en de winnaar kaapt dan punten van de Verliezer. Een beetje piraat wil natuurlijk een degelijke schuit, dus laat het gevecht om de schatten losbarstten!

3 Comments

  1. De enige echte badeenden:

    XD

  2. eerste grote stuk tekst onder bughouse klopt volgens mij niet helemaal met teams en namen enzo

Leave a Reply