Verspring Schaak

Zondag werd het schaken al met estafette, en vandaag combineerden we het met een andere tak van atlethiek: verspringen. Nu vraag je je misschien af “wat gaat hier nou weer gebeuren?”. Gelukkig voor de kinderen hoefde ze niet zelf te gaan springen, maar hun stukken. Stukken mochten namelijk bij elke zet over een ander stuk (van wit of zwart) dat in de weg stond heenspringen. Dus Dh5+ schaak is meteen een mogelijkheid. Als zwart dan schaak op wilt heffen door tussen te plaatsen kan die er een tweede stuk tussen zetten, maar Txh5 is natuurlijk een veel betere zet.

Dat voorzichtigheid geboden is ondervond Siro meteen de eerste ronde toen Anika zijn 1.d3 beantwoorde met 1. … Lb4#. Genoeg andere kinderen blunderden stukken omdat één stuk tussen jouw stuk en de aanvaller geen enkele veiligheid biedt in dit spel.

Penningen zien er ineens ook compleet anders uit: Roel wist Anuraags loper te pennen op zijn toren, waarbij een extra pion er voor zorgde dat de 2 torens elkaar niet konden slaan. Anuraag kon de penning echter prima verdedigen en de partij eindigde in een zeldzame remise. De enige andere remise viel toen Roan in tijdnood tegen Joep voor eeuwig schaak koos in een zeer spannend eindspel.

De oudste hadden een extra nadeel: slaap tekort na de dropping. Dit ondervond Sem tegen Veerle in de laatste ronde. Hij blunderde het ene na het andere stuk en Veerle scoorde een mooie overwinning.

Uiteindelijk konden Koen, Xavi en Tiago deze regels het best naar hun hand zetten; ze scoorden elk de perfecte 4/4. Xavi en Koen zijn beide lid van “De Burgers”, dus het zal je ook niet verbazen dat dit groepje er met de 10 punten vandoor ging!

Ninja Turtles: 8

De Goudwinnende Sporters: 6

De Burgers: 10

Jonne’s Schuld: 9

Eeuwig Tweede: 8

De Vlammende Zes: 8

De Vuurgoden: 7

De Olympische Donuts: 9

Kinderen waarschuwen elkaar niet d4 (of d3) te openen.
Er werd ook flink besproken wat WEL goede openingen waren.

Sorry, comments are closed for this item.