Schaakspelletjes

Crazy Chess

In dit spel gebruik de muis om met de Ridder, pionnen te doden. Je springt als een paard over het bord, zo snel als je kunt. Verzamel power-ups om je te helpen en gouden munten te maximaliseren je score. Laat de pionnen niet tot aan de overkant komen.

Troyis

Oefen de paardsprong in een race tegen de computer!

Je kunt de paardsprong intensief op het internet oefenen. Een erg leuk spel is Troyis. Je moet daarbij met een paard zoveel mogelijk velden bereiken. Een aantal velden is geblokkeerd, dus daar moet je handig omheen of overheen springen. Het begint met een bord van 16 velden, maar de borden worden steeds groter en er zijn steeds meer geblokkeerde velden. Je krijgt een beperkte tijd om alle ‘vrije’ velden minstens één keer te bereiken` Je mag per dag vijftien minuten gratis spelen!

Lopers op de loop

Via de volgende link kun je het spelletje spelen. Het lijkt een simpel spelletje, maar pas op het is verdomd lastig.

Je speelt dit spel op een bord van vier bij vijf velden. Op het bord staan aan de randen 4 witte en 4 zwarte lopers. De bedoeling van het spel is de lopers om te wisselen? Je moet met de witte lopers van rechts naar links en met de zwarte van links naar rechts (dat klinkt gemakkelijk genoeg). Er is echter een spelregel: De lopers mogen elkaar niet aanvallen! – Ze zijn zo agressief dat ze elkaar direct zouden slaan. Dus ben je toch een beetje beperkt

Paardsprong

Je zet de pionnen op als in het voorbeeld, de witte pionnen op witte velden en de zwarte pionnen op zwarte velden. De paarden staan op de g-lijn (wit op g1 en zwart op g8). Het witte paard gaat alle zwarte pionnen slaan, maar mag het zwarte paard niet slaan. Het zwarte paard gaat alle witte pionnen slaan. Wie het eerst alle pionnen van de andere kleur geslagen heeft, heeft gewonnen.

Je kunt het extra moeilijk maken:

  • Je speelt allebei met twee paarden. Wit zet zijn paarden op b1 en g1 en zwart op b8 en g8. Je mag de paarden van je tegenstander niet slaan.
  • Je speelt allebei met twee paarden, maar nu mag je de paarden van de tegenstander wél slaan. Pas op dat je zelf niet geslagen wordt, want dan wordt het moeilijker om te winnen.

Rondjes lopen

Zet het bord op zoals in het voorbeeld. Wie kan in de minste zetten de stukken het bord rond laten lopen, zodat ze precies weer uitkomen waar ze begonnen?
Je mag elkaar niet slaan en twee stukken op één veld neerzetten mag ook niet.
Hoeveel zetten heb jij nodig?

Beginstelling

Alle stukken staan op de verkeerde plaats. Zet het bord op als in het voorbeeld. Het is de bedoeling dat je jouw stukken naar de beginstelling toe speelt. Jouw stukken mogen niet over de helft van het bord. Wie het eerst de stukken op de juiste plek heeft staan heeft gewonnen. (pssst.. denk aan de dame, die moet op haar eigen kleur staan)

Dame tegen paard

De dame wil het paard vangen. Hoe krijgt ze dat het makkelijks voor elkaar? Je moet natuurlijk wel oppassen dat het paard niet de dame kan slaan.

Snel rijk worden

Leg op de zwarte stippen damschijven, knopen of snoepjes op het bord. Nu ga je met een dame en toren proberen om er zoveel mogelijk te slaan, maar pas op dat je zelf niet geslagen wordt.
Gaat het lekker? Vraag dan eens aan je opa, oma, oom of tante om dit spelletje met je te doen, maar dan met munten (10 cent, 50 cent of misschien wel een euro).
Dat is makkelijk rijk worden (als je tenminste goed geoefend hebt).

terug naar boven

7 Comments

  1. Zijn er kinderen die nog leuke schaakspelletjes kennen?

    Beschrijf ze hier en wellicht gaan we het kamp spelen

  2. Een leuke site met heel wat schaakvarianten, die in die tegen een computer kunt oefenen. Wellicht zit er een leuk spelletje bij:

    https://www.pathguy.com/chess/ChessVar.htm

  3. Met Troyis ben ik tot level 11 gekomen, ik had net te weinig tijd om het laatste blokje te pakken. Hoe ver komen jullie?

  4. Woei!!! Level 13!!! 😛

  5. Mijn muis is kapot, en een andere muis gaat niet (te langzaam of te snel). Level 29 dus, of ik moet een nieuwe kopen die precies hetzelfde is.:P

  6. Ik ken nog een spel, doorgeefschaak.

    Het werkt zo: Je hebt nodig min. 8 spelers. als wit een pion heeft geslagen geeft wit et stuk aan de zwarte speler die naast hem zit. Staat een speler schaakmat? dan is de winnaar door, die gaat tegen de andere winnaar.

    Snappen jullie het nog steeds niet? vraag het nog een keer na.

    groetjes Bram

  7. Troyis level 5 );
    kan beter

Leave a Reply